Pikantne smaki indiańskie połączone z europejskimi przysmakami spopularyzowanymi przez Hiszpan? To aromatyczna, kolorowa i najbardziej zróżnicowana kuchnia na świecie, w której łączy się w różnych kompozycjach m.in. papryczkę chili, fasolę, kukurydzę, czekoladę, mięso, ryby, paprykę, awokado i…tequilę. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na pyszną i pożywną zupę meksykańską.
\Kuchnia meksykańska
W czasach przed hiszpańskich kuchnia meksykańska była dość specyficzna. Ludność zamieszkująca tereny dzisiejszego Meksyku nie hodowała bydła, ale przede wszystkim indyki. I to właśnie drób był głównym mięsem spożywanym przez Indian. Ludność Południa do swojej diety włączała natomiast ryby, skorupiaki i owoce morza, a także innego rodzaju zwierzęta wodne – kijanki, żaby, muszki wodne, larwy. W kuchni Meksyku unikano oleju oraz tłuszczu – posiłki gotowano, pieczono lub przygotowywano na parze. W XVI wieku hiszpańscy konkwistadorzy, mimo iż zafascynowani tamtejszą kuchnią, postanowili sprowadzić do Ameryki Północnej europejskie przysmaki: owoce (m.in. cytrusy, morele, jabłka, mango), warzywa (np. czosnek, cebulę, brukiew), chleb, nabiał (sery, mleko, masło), wino, słodycze (cukier) a także przyprawy i dodatki (m.in. kolendrę, rumianek, bazylię, anyż). Zaczęto hodować bydło, co znalazło swoje odbicie w lokalnej kuchni, wzbogaconej o różne rodzaje mięs (głównie wołowinę) i kiełbas. Na kolonizowanych terenach przyjęły się również nowe metody przygotowywania potraw. Hiszpańskie i indiańskie smaki, idealnie komponując się ze sobą, stworzyły niezwykłą mieszankę – to, co dziś nazywamy kuchnią meksykańską.
Meksykańskie zupy, zdominowane przez pomidory i papryki, pikanterię chili i przyprawy, kuszą aromatem, smakiem i kolorem. Popularną meksykańską zupą jest tzw. pozole, którą Meksykanie jedzą z okazji Święta Niepodległości. Zupę tę przygotowuje się z ziaren kukurydzy cacahuazintleoraz mięsa wieprzowego lub drobiowego. Innymi popularnymi zupami są oczywiście te z dodatkiem fasoli, pomidorów, papryki i mięsa. Meksykańskie zupy mogą być z powodzeniem podawane z tzw. totopos (nie mylić z nachosami!).
Przepis
Co kupić?
70 dag filetu z kurczaka lub pulpecików drobiowych (może też być inne mięso np: wołowina, ale czas gotowania będzie dłuższy)
1 duża czerwona papryka
1 papryka żółta
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasolki
2 cebule
olej do podsmażenia
0,5 kg pieczarek
1 puszka pomidorów
przecier pomidorowy do smaku
papryka ostra w proszku do smaku
woda
2 ząbki czosnku
pieprz, wegeta, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć dodać pokrojone mięso i smażyć razem dodać pokrojone pieczarki , następnie zalać to wodą i gotować, dodać także pomidory, liście laurowe i ziele, rozdrobniony czosnek , następnie wrzucić pokrojoną paprykę, kukurydzę i na końcu dopiero fasolkę, jak już mięsko będzie miękkie i warzywa także , dodać przecier pomidorowy i doprawić zupę do smaku.