Zupa krem z pietruszki z gruszką i płatkami migdałów

28 listopada 2017,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Korzeń pietruszki jest niedoceniany w naszej polskiej kuchni, a przecież kosztuje grosze i można przygotować z niego naprawdę gęstą, aromatyczną zupę kremową. Przepis pochodzi z francuskiej kuchni, tam to warzywo jest doceniane i podaje się go też w wersji pieczonej jako dodatek do mięs.

 

składniki:

  • 5 korzeni pietruszki
  • 3 szklanki bulionu
  • szklanka mleka
  • gruszka
  • masło
  • marchew
  • ziemniak
  • sól, pieprz
  • płatki migdałów lub prażone pestki dyni

 

W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać obrany i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki, marchew i ziemniaka, chwilkę smażyć. Zalać bulionem i dodać gruszkę obraną,  gotować 15 minut, dodać przyprawy, całość zblendować i podawać z pestkami dyni lub płatkami migdałów lub dekorować natką pietruszki.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....