Zupa krem z pietruszki z gruszką i płatkami migdałów

28 listopada 2017,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Korzeń pietruszki jest niedoceniany w naszej polskiej kuchni, a przecież kosztuje grosze i można przygotować z niego naprawdę gęstą, aromatyczną zupę kremową. Przepis pochodzi z francuskiej kuchni, tam to warzywo jest doceniane i podaje się go też w wersji pieczonej jako dodatek do mięs.

 

składniki:

  • 5 korzeni pietruszki
  • 3 szklanki bulionu
  • szklanka mleka
  • gruszka
  • masło
  • marchew
  • ziemniak
  • sól, pieprz
  • płatki migdałów lub prażone pestki dyni

 

W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać obrany i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki, marchew i ziemniaka, chwilkę smażyć. Zalać bulionem i dodać gruszkę obraną,  gotować 15 minut, dodać przyprawy, całość zblendować i podawać z pestkami dyni lub płatkami migdałów lub dekorować natką pietruszki.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....