Zupa krem z pietruszki z gruszką i płatkami migdałów
Artykuł zewnętrzny
Korzeń pietruszki jest niedoceniany w naszej polskiej kuchni, a przecież kosztuje grosze i można przygotować z niego naprawdę gęstą, aromatyczną zupę kremową. Przepis pochodzi z francuskiej kuchni, tam to warzywo jest doceniane i podaje się go też w wersji pieczonej jako dodatek do mięs.
składniki:
- 5 korzeni pietruszki
- 3 szklanki bulionu
- szklanka mleka
- gruszka
- masło
- marchew
- ziemniak
- sól, pieprz
- płatki migdałów lub prażone pestki dyni
W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać obrany i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki, marchew i ziemniaka, chwilkę smażyć. Zalać bulionem i dodać gruszkę obraną, gotować 15 minut, dodać przyprawy, całość zblendować i podawać z pestkami dyni lub płatkami migdałów lub dekorować natką pietruszki.