Zupa krem z marchewki

8 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


składniki:

*  50 dag marchewki,
* 2 łyżki masła,
* 10 dag korzenia chrzanu,
* 4 szklanki bulionu z kostki KUCHAREK rosół z drobiu lub warzywny,
* 15 dag śmietany kremówki,
* 1 łyżeczka przyprawy KUCHAREK na lato,
* 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
* cukier,
* sól,
* pieprz czarny mielony Prymat

file1286542933

Sposób przygotowania

Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce. Dusić na małym ogniu z dodatkiem masła, aż marchew stanie się miękka i przezroczysta. Chrzan obrać, opłukać i pokroić na długie wiórki. Dodać do marchewki i zalać bulionem KUCHARKA. Doprawić KUCHARKIEM na lato. Gotować na małym ogniu 5 minut, a następnie doprawić do smaku. Śmietanę ubić z odrobiną pieprzu czarnego mielonego Prymat. Zupę rozlać do talerzy, do każdego włożyć 1-2 łyżki śmietany i posypać szczypiorkiem. Podawać z grzankami z bułki.

www.kucharek.pl