Zupa krem z kukurydzy ze smażoną tortillą
Artykuł zewnętrzny
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
1 tortilla
1 łyżka śmietany 12%
300 ml wody
30 g sera feta
2 łyżki salsy serowej
natka pietruszki
oliwa
sól, pieprz, chili
- paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy gniazdo nasienne,
- pieczemy ją w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 stopni,
- gorącą wkładamy do woreczka foliowego na kilka minut,
- po wyjęciu obieramy skórkę,
- czosnek kroimy w plasterki, rumienimy w garnku na oliwie,
- paprykę kroimy w kostkę dodajemy do czosnku, chwile smażymy, dodajemy odsączoną kukurydzę,
- chwile smażymy i dolewamy wodę, gotujemy 15 min,
- następnie wszystko miksujemy, przyprawiamy, dodajemy śmietanę, salsę, chwilę gotujemy i mieszamy,
- tortillę kroimy w cienkie paseczki i na pół, obsmażamy na oliwie na chrupko,
- zupę przelewamy do miseczek, dodajemy tortillę, pokrojony w kostkę ser i posiekaną natkę pietruszki