Zupa jarzynowa zarzucona zacierkami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 duże udko z kurczaka
- 6 niedużych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 średni por
- 1 cebula
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 3/4 szklanki makaronu zacierki (poj. szklanki 250 ml)
- posiekany koperek
- 3/4 szklanki słodkiej śmietanki (poj. szklanki 250 ml)
- 2,5 litra wody
- sól
- pieprz
- listek laurowy
- ziele angielskie
Udko wymoczyć. Wypłukać, zalać wodą i zagotować. Dodać przyprawy, pokrojonego pora, cebulę, marchewkę, selera i pietruszkę.
Gotować ok. 30 min aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości i wyjąć je z wywaru. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Pod koniec dodać groszek. Gdy wszystko będzie miękkie, wsypać zacierki i gotować jeszcze około 7 min. Dodać pokrojone mięso, zaprawić słodką śmietanką (nie gotować) i posypać koperkiem.