Zupa jarzynowa zarzucona zacierkami

22 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 duże udko z kurczaka
  • 6 niedużych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 średni por
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 3/4 szklanki makaronu zacierki (poj. szklanki 250 ml)
  • posiekany koperek
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki  (poj. szklanki 250 ml)
  • 2,5 litra wody
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

Udko wymoczyć. Wypłukać, zalać wodą i zagotować. Dodać przyprawy, pokrojonego pora, cebulę, marchewkę, selera i pietruszkę.
Gotować ok. 30 min aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości i  wyjąć je z wywaru. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Pod koniec dodać groszek. Gdy wszystko będzie miękkie, wsypać zacierki i gotować jeszcze około 7 min. Dodać pokrojone mięso, zaprawić słodką  śmietanką (nie gotować) i posypać koperkiem.

file1266855598