Zupa jarzynowa wg Babci Basi
Artykuł zewnętrzny
Klasyczna zupa – doskonała zarówno w sezonie jak i w zimie robiona z mrożonek .
Czas :1 godzina
Składniki :
- 1/2 kg porcji mięsnej na zupę ( lub ćwiartka kurczaka + kawałek wołowiny rosołowej )
- ½ paczki mieszanki jarzynowej na zupę ( 7 lub 9 składnikowej )
- 4 ziemniaki
- dodatkowo warzywa które są w domu po kawałeczku ( ogórek, pomidor, kapusta biała, por , papryka , rzodkiewka, groszek konserwowy i inne – im więcej składników tym lepiej )
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- 2 kostki bulionu drobiowego Knorra ( lub 2 Bulionetki drobiowe Knorra lub inne kostki drobiowe lub w wersji wegetariańskiej warzywnej )
- 2 łyżki usiekanego ,, zieleniny \\\” ) koper natka pietruszki )
- 6 szklanek wody
- mielony pieprz
Mięso , jarzyny , obrane ziemniaki i dodatkowe warzywa -pokrojone w kostkę zalać wodą . Dodać kostki rosołowe . gotować 40-50 minut .Wyjąć mięso , obrać z kości i skórek i użyć np do pierogów lub naleśników ( lub rozdrobnione włożyć do zupy ) .Doprawić do smaku pieprzem .
Śmietankę najlepiej podawać osobno i dodawać na talerzu.Posypywać zieleniną .