Zupa jarzynowa wg Babci Basi

19 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Klasyczna zupa – doskonała zarówno w sezonie jak i w zimie robiona z mrożonek .

Czas :1 godzina

Składniki :

  • 1/2 kg porcji mięsnej na zupę ( lub ćwiartka kurczaka + kawałek wołowiny rosołowej )
  • ½ paczki mieszanki jarzynowej na zupę ( 7 lub 9 składnikowej )
  • 4 ziemniaki
  • dodatkowo warzywa które są w domu po kawałeczku ( ogórek, pomidor, kapusta biała, por , papryka , rzodkiewka, groszek konserwowy i inne – im więcej składników tym lepiej )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 kostki bulionu drobiowego Knorra ( lub 2 Bulionetki drobiowe Knorra lub inne kostki drobiowe lub w wersji wegetariańskiej warzywnej )
  • 2 łyżki usiekanego ,, zieleniny \\\” ) koper natka pietruszki )
  • 6 szklanek wody
  • mielony pieprz

Mięso , jarzyny , obrane ziemniaki i dodatkowe warzywa -pokrojone w kostkę zalać wodą . Dodać kostki rosołowe . gotować 40-50 minut .Wyjąć mięso , obrać z kości i skórek i użyć np do pierogów lub naleśników ( lub rozdrobnione włożyć do zupy ) .Doprawić do smaku pieprzem .

Śmietankę najlepiej podawać osobno i dodawać na talerzu.Posypywać zieleniną .

file1274297886



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...