Zupa jabłkowa z cynamonowymi grzankami
Bardzo często robię ta zupę w okresie letnim i podaję zimną. W ciągu roku też ale wtedy letnią. Można ją podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, makaronem naleśnikowym lub ślimaczkami z naleśników.
Składniki :
- 2 duże jabłka
- 1 słoiczek musu jabłkowego ( nie słodzonego – pojemności ok. 250 mll)
- kawałek skórki cytrynowej
- 2 goździki
- 3 łyżki cukru
- 400 ml wody
- szczypta szafranu ( nie koniecznie )
- 100 ml mleczka kokosowego ( lub zwykłej słodkiej śmietanki )
- cynamon
- 2 duże pszenne bułki
- syrop klonowy ( lub płynny miód )
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, zalać wodą, dodać cukier, goździki, skórkę cytrynową, szafran. Gotować 20 minut. Przetrzeć przez sito. Do garnka włożyć mus jabłkowy. Wlać mleczko kokosowe lub śmietankę. Zamieszać i już nie gotować. Jeśli trzeba dosłodzić.
W czasie kiedy gotuje się zupa pokroić bułki w plasterki. Posmarować je pędzelkiem z obu stron syropem klonowym lub miodem i posypać (najlepiej przez małe siteczko cynamonem). Pokroić plastry bułki w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać olej i wsypać kostki bułki. Mieszając zrobić rumiane grzanki.
Zupę podawać lekko przestudzoną z grzankami osobno. Wkłada się je ja talerz lub do miseczki i sukcesywnie w trakcie jedzenia bo inaczej namokną i zrobią się nieapetyczne.
Można robić zupę z samego musu ale i tak trzeba wcześniej przegotować wodę z przyprawami – a tak wydaje mi się ,że lepiej smakuje.