Zupa gulaszowa z papryką

15 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • ¾ kostki smalcu
  • 1 kg cebuli pokrojonej w piórka, albo kostkę
  • 70 dag mięsa wołowego chudego (najlepiej z udźca) pokrojonego w kostkę o boku ok 1 cm
  • 70 dag mięsa wieprzowego chudego (najlepiej szynki) pokrojonego w kostkę o boku ok 1 cm
  • kminek nie mielony
  • Vegeta „Natura”
  • dwa rodzaje papryki w proszku – słodka i ostra
  • 3 węgierskie pasty gulaszowe łagodne
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • pietruszka pokrojona w kostkę
  • 2 papryki czerwone świeże pokrojone w dużą kostkę
  • pomidory bez skóry w puszce

Przygotowanie:

Najpierw smalec rozpuścić na dnie dużego garnka (ok. 5-6 litrowego). Musi być smalec, a nie margaryna albo masło, bo zupa straci smak. Jak smalec się rozpuści, wrzucić i zeszklić cebulę. Mieszać żeby się nie przypaliła. Na zeszkloną cebulę wrzucić mięso i mieszając obsmażać do momentu, aż zbieleje. Dodać Vegettę i kminek. Na oko. Radzę dodać na początku po łyżce stołowej. Jak będzie za mało można potem dosypać. Wszystko zalać wodą przegotowaną w takiej ilości, żeby mięso zostało przykryte. Gotować całość pół godziny od czasu do czasu mieszając.
Po 30 minutach mięso jest dość miękkie. Trzeba dosypać paprykę w proszku – ostrą i słodką. Znów na oko. Można wsypać łyżkę stołową słodkiej i płaską łyżeczkę ostrej. Nie można wcześniej mięsa przyprawić papryką, bo będzie gorzkie. Teraz trzeba wycisnąć trzy tuby łagodnej pasty paprykowej. Łagodna to „Csemege”, a ostra, „Etelizesito”. Radzę się nie pomylić. Wszystko dopełnić wodą przegotowaną, żeby wyszedł garnek zupy. Gotować półtorej godziny na małym ogniu. W międzyczasie, po ok 30 minutach dodać marchewkę i pietruszkę, a po kolejnych 30 dodać paprykę świeżą. Na sam koniec dodać pomidory. Niedużo. Tak, żeby nie zdominowały smaku. Teraz można sprawdzić czy zupa jest wystarczająco słona i ostra.

Zupa wygląda pięknie i smakuje tak, że nie można się oprzeć. Pyszna jest ze świeżą bułką, ale żeby było już zupełnie po węgiersku, na dnie miseczki z zupą powinny się znaleźć galuszki. To kluski z jajek i mąki. Tak zwane kładzione. Trzeba na talerzu rozmieszać trzy jajka i łyżką wgnieść w nie mąkę. Tak, żeby mieszanka była gęsta, ale nie twarda (gęstsza od budyniu). Nabierane na łyżkę stołową ciasto, kładzie się na wrzątku (około ¼ pojemności łyżki). Kluseczki chwilę się gotuje. Węgierska zupa gulaszowa z galuszkami to już rozkosz! Smacznego :)

produkty mięsne można zakupić w sklepie www.befsztyk.pl