Zupa grzybowa czysta z knyszami

7 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 5 dag suszony grzybów,
  • 1 mała porcja włoszczyzny bez kapusty,
  • 1 cebula (10 dag),
  • 3 łyżki masła,
  • 1 liść laurowy,
  • 8 ziaren pieprzu ziarnistego Prymat,
  • 3 ziarna ziela angielskiego Prymat,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 kostki warzywno-grzybowe,
  • 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz

Grzyby umyć i moczyć w wodzie 3-4 godz. Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach masła. Grzyby i włoszczyznę zalać 5 szklankami wody, dodać cebulę, kostki grzybowe oraz przyprawy i gotować 30 min, a następnie przecedzić. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać resztę masła i wymieszać. Przed podaniem posypać natką. Podawać z knyszami.

www.prymat.pl