Zupa grzybowa czysta z knyszami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 5 dag suszony grzybów,
- 1 mała porcja włoszczyzny bez kapusty,
- 1 cebula (10 dag),
- 3 łyżki masła,
- 1 liść laurowy,
- 8 ziaren pieprzu ziarnistego Prymat,
- 3 ziarna ziela angielskiego Prymat,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 kostki warzywno-grzybowe,
- 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz
Grzyby umyć i moczyć w wodzie 3-4 godz. Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach masła. Grzyby i włoszczyznę zalać 5 szklankami wody, dodać cebulę, kostki grzybowe oraz przyprawy i gotować 30 min, a następnie przecedzić. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać resztę masła i wymieszać. Przed podaniem posypać natką. Podawać z knyszami.
www.prymat.pl