Zupa cebulowa z grzankami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 4 średniej wielkości cebule – obrane i pokrojone w piórka
- 5 łyżek masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 litr wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego lub woda
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
grzanki:
- 2 mini bagietki
- kilka plastrów żółtego sera
- szczypta mielonej papryki
Przygotowanie:
Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy ją na małym ogniu ok. 20 minut. Cebula ma mięknąć powoli. Mieszamy co jakiś czas.
Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa (od tego zależy ostateczny kolor zupy), dodajemy wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy grzanki:
bagietkę kroimy na kromki, na każdej układamy ser, posypujemy papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, aż ser zacznie się topić.
Gotową zupę wlewamy do miseczek. Na wierzchu układamy grzankę z serem.
Smacznego!