Zupa cebulowa z grzankami

6 lutego 2011, dodał: Monia_82
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 średniej wielkości cebule – obrane i pokrojone w piórka
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 litr wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego lub woda
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz

grzanki:

  • 2 mini bagietki
  • kilka plastrów żółtego sera
  • szczypta mielonej papryki

Przygotowanie:

Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę i dusimy ją na małym ogniu ok. 20 minut. Cebula ma mięknąć powoli. Mieszamy co jakiś czas.
Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa (od tego zależy ostateczny kolor zupy), dodajemy wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy grzanki:
bagietkę kroimy na kromki, na każdej układamy ser, posypujemy papryką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, aż ser zacznie się topić.
Gotową zupę wlewamy do miseczek. Na wierzchu układamy grzankę z serem.

Smacznego!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz