Zupa brokułowo-pietruszkowa
Artykuł zewnętrzny
- 1 litr wywaru z mięsa
- 1/2 średniego brokuła
- 3 średnie pietruszki
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- 3 łyżki pestek z dyni
1. Zagotowujemy bazę do zupy
2. Pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na cienkie kawałki
3. Brokuł dzielimy na różyczki i myjemy
4. Do bazy dodajemy pietruszkę i brokuła
5. Przyprawiamy
6. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy przez ok. 20 minut, aż brokuł będzie miękki
7. Po 15 minutach od zagotowania bazy z warzywami, prażymy na pestki dyni na patelni
8. Gotową zupę możemy zblendować
9. Uprażonymi pestkami posypujemy zupę
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”