Zrób to danie na romantyczną kolację. Ta randka przejdzie do historii
Latem mam obsesję na punkcie sałatek – mogłabym je jeść do każdego posiłku. Przedstawiam zatem ciekawą propozycję na lekką i orzeźwiającą sałatkę idealną na ciepłe letnie dni. Może wygląda ekskluzywnie, ale naprawdę jest bardzo łatwa. Warto spróbować i przygotować nadziewane awokado z krewetkami i estragonem. Ta propozycja może być także oryginalnym pomysłem na romantyczną kolację przy świecach.
Krewetki to jeden z najczęściej spożywanych rodzajów skorupiaków. Krewetki są bogate w składniki odżywcze i niskokaloryczne, co czyni je doskonałym źródłem białka. Składają się głównie z białka i wody, średnio 100 g gotowanych krewetek zawiera 99 kcal i 24 g białka. Witaminy i minerały znajdujące się w krewetkach, to m.in. fosfor, miedź, cynk, magnez, wapń, potas, żelazo, mangan i selen. Krewetki są także jednym z najlepszych źródeł jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i zdrowia mózgu. Są też afrodyzjakiem, więc idealnie nadają się na kolację randkową.
Dlaczego krewetki idealnie nadają się na randkowe danie
Krewetki są także bogate w przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniem. Głównym typem przeciwutleniacza w krewetkach jest karotenoid zwany astaksantyną, która odpowiada za czerwonawy kolor krewetek, a jednocześnie chroni przed stanami zapalnymi, pomaga zapobiegać zmarszczkom i zmniejsza uszkodzenia słoneczne. Obecnie trwają badania nad wpływem astaksantyny we wspieraniu zdrowia mózgu i serca. Krewetki są również dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
Doskonałym źródłem przeciwutleniaczy jest także awokado. Większość przeciwutleniaczy awokado znajduje się w ciemnozielonym miąższu, który znajduje się najbliżej skórki. Awokado zawiera luteinę i zeaksantynę, które pochłaniają fale świetlne, które mogą uszkodzić wzrok. Awokado to także dobre źródło witaminy E i kwasu foliowego.
Awokado obniża ciśnienie krwi, pomaga w kontrolowaniu cholesterolu oraz zwiększa uczucie sytości. I chociaż awokado ma wysoką zawartość tłuszczu, są to głównie zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które korzystnie wpływają na serce i układ sercowo-naczyniowy. Dostarcza również więcej niż inne owoce rozpuszczalnego błonnika i zawiera wiele przydatnych minerałów, w tym żelazo, miedź i potas. Lekko ziemisty, ale neutralny smak awokado dobrze komponuje się z sosami, sosami sałatkowymi, kanapkami, wypiekami i daniami zbożowymi. Profil żywieniowy awokado dobrze wpisuje się w zdrowe wzorce żywieniowe.
Przepis na sałatkę na romantyczną kolację
Samą sałatkę z krewetkami można przygotować wcześniej, gdyż po marynowaniu jest jeszcze smaczniejsza. Aby ją smacznie podać wystarczy przekroić awokado na pół, usunąć pestkę i wypełnić według uznania. Na koniec wystarczy posypać kiełkami słonecznika. Takie proste, a takie pyszne! Osobiście uważam, że taka kompozycja tworzy też niesamowicie elegancki posiłek, wystarczy spojrzeć na taki talerz. Połączenie estragonu i nasion gorczycy jest pomysłem bardzo francuskim, dlatego sałatkę można podawać z winem lub lampką szampana.
Składniki:
– 15 dag gotowanych krewetek w skorupkach, pokrojonych na kawałki
– 1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
– 2 rzodkiewki, pokrojone w drobną kostkę
– 3 łyżki selera, pokrojonego w drobną kostkę
– 1 łyżka świeżych liści estragonu, posiekanych
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka skórki z cytryny
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
– sól i czarny mielony pieprz do smaku
– 1 dojrzałe, duże awokado, przekrojone na pół, pozbawione pestek
– kiełki słonecznika i liście estragonu
Przygotowanie:
W średniej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki oprócz awokado. Dobrze wymieszać i odstawić na 5 min. Ponownie wymieszać, posmakować i doprawić solą oraz sokiem z cytryny. Chłodzić w lodówce do momentu podania. Awokado przekroić na pół, posypać solą i pieprzem i podzielić sałatkę z krewetek pomiędzy dwie połówki. Posypać kiełkami i liśćmi estragonu.