Znudziła Ci się tradycyjna botwinka? Zamień ziemniaki na fasolę

17 maja 2024, dodał: Marta Dasińska

Wszyscy znamy smak wiosennej botwinki podawanej z jajkiem i ziemniakami. Jest jeszcze jeden idealny dodatek do barszczu z młodych buraczków. To młoda, świeża fasola. I chociaż wiele osób od razu pomyśli o barszczu ukraińskim, proponujemy inną recepturę, a mianowicie zamianę ziemniaków na fasolę Jaś. Pyszna i bardzo pożywana zupa, cudowna na lato i wakacyjne szybkie gotowanie.

Fasola to pożywna, wygodna i wszechstronna roślina strączkowa, która zawiera unikalną kombinację błonnika, białka, witamin i minerałów, oferując wiele korzyści zdrowotnych. Jest bogata w kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, cynk i wapń oraz węglowodany złożone, takie jak błonnik pokarmowy. Oprócz promowania uczucia pełności, regulacji jelit i pomagania w kontroli poziomu cukru we krwi, błonnik pomaga też obniżyć poziom cholesterolu. Ponadto błonnik występujący w fasoli działa jako prebiotyk, promując wzrost pożytecznych bakterii jelitowych i zwiększając produkcję kwasów tłuszczowych w okrężnicy, co poprawia różnorodność bakterii i innych organizmów w jelitach (mikrobiom jelitowy), co korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia.

Fot.: Redakcja (M.D.)

Fasola zawiera także żelazo pochodzenia roślinnego, które jest niezbędne do rozwoju neurologicznego, funkcjonowania komórek, syntezy hormonów i wzrostu fizycznego. Ma naturalnie niską zawartość sodu i tłuszczu oraz jest dobrym źródłem potasu, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Potas to elektrolit, który pomaga zmniejszyć napięcie w ścianach naczyń krwionośnych i sprzyja utracie sodu z moczem, co obniża ciśnienie krwi.

Fasola zawiera również kwas foliowy, który jest naturalną formą witaminy B9. Odpowiednie spożycie kwasu foliowego jest niezbędne w czasie ciąży, odgrywa również rolę w metabolizmie homocysteiny, syntezie DNA i szybkim wzroście komórek. Fasola jest także źródłem magnezu, który jest kofaktorem (koenzymem) w ponad 300 układach enzymatycznych biorących udział w syntezie białek, regulacji poziomu cukru we krwi i ciśnienia krwi oraz funkcjonowaniu mięśni i nerwów. Diety bogate w magnez wiążą się z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

Pokarmy pochodzenia roślinnego, takie jak fasola, są bogate w polifenole, związki o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Fasola zawiera także cynk, niezbędny minerał wzmacniający funkcje odpornościowe. Fasola to również świetne źródło białka dla osób nie jedzących mięsa. Osoby, które nie jedzą mięsa, mogą czerpać korzyści ze spożywania fasoli, cennego źródła białka roślinnego. Białko jest niezbędnym makroskładnikiem odżywczym, który działa jako budulec mięśni, kości, chrząstki i skóry. Białko jest potrzebne podczas naprawy komórek, np. podczas gojenia się ran. Białko zwalcza także infekcje i rozprowadza po organizmie witaminy, minerały i tlen.

Barszczyk botwinkowy z fasolą Jaś – opis i przepis

Właśnie rozpoczął się sezon na zbieranie fasoli. Mam tę przyjemność, że trafia do mnie zaraz po zerwaniu. Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją gotować od razu po wyłuskaniu z łupin. Fasolę suszoną przed gotowaniem należy moczyć. Młoda fasola ma bardzo delikatny smak, dzięki czemu przygotowane z niej dania mają ciekawy i oryginalny charakter. Taka fasola to idealny zamiennik ziemniaków w barszczu z botwinki. Osobiście uwielbiam zupę w takiej kompozycji składników.

Składniki:

– 2 litry bulionu
– pęczek botwinki
– 1-2 młode marchewki
– 1 młoda pietruszka
– kawałek młodego selera z nacią
– 1-2 ząbki czosnku
– sól, cukier i pieprz do smaku
– majeranek, ziele angielskie, liść laurowy (wg uznania)
– 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
– sok z cytryny (wg uznania)
– szklanka wyłuskanej fasoli Jaś
– kawałek kiełbasy wędzonej (opcjonalnie)
– zielony koperek

Przygotowanie:
Fasolę ugotować w garnku i odcedzić, zachowując 1 szklankę wody. Do gorącego bulionu wrzucić obraną pietruszkę i kawałek selera (korzeń) oraz pokrojoną botwinkę (buraczki, łodygi i liście) i marchewkę. Wrzucić łodygę selera, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości buraków. Wyjąć łodygę selera. Dodać fasolę i wodę z gotowania. Doprawić do smaku dodając sól, cukier i pieprz oraz czosnek, sok z cytryny i majeranek. Zagotować, dodać pokrojoną kiełbasę (można podsmażyć lub dodać bezpośrednio). Zupę zaprawić śmietaną i posypać zielonym koperkiem.