Znana od ponad czterech tysięcy lat roślina sposobem na odczarowanie jesiennej aury
Jesień na dobre zagościła za naszymi oknami. Ta pora roku zachęca raczej do spędzania czasu w miłej domowej atmosferze, niż do aktywności na zewnątrz. Dlatego marka Big-Active, w której portfolio znajdują się czerwone herbaty z dodatkiem cytrusów, zachęca do umilenia sobie dnia i zapoznania się z ciekawostkami dotyczącymi czerwonej herbaty Pu-Erh oraz sposobami jej zaparzania.
Różnorodność smaków
Nasze herbaty czerwone zostały skomponowane tak, by były zdecydowanie smaczniejsze niż inne napoje tego typu dostępne na rynku. Jest to możliwe dzięki unikalnemu połączeniu najwyższej jakości suszu z cytrusami i naturalnymi aromatami. Czerwona herbata w takiej odsłonie z pewnością pomoże poprawić nastrój w coraz krótsze jesienne dni i pozwoli korzystać z dobroczynnych właściwości tego gorącego naparu – mówi Anna Justyniarska, PR-Digital Manager, Herbapol-Lublin S.A.
Moc czerwonej herbaty
Herbata jest napojem kultowym, co pokazują liczne ceremonie związane z jej piciem i zaparzaniem. Japończycy na przykład stworzyli ceremonię nazywaną „cha-no-yu” (wrzątek na herbatę), Anglicy znani są z „tea time” przyjętego na okolice godziny 17, a Chińczycy zgodnie ze swoją tradycją spożywają herbatę bez dodatków. Herbata w każdym kraju pojawia się w innych wariantach – od mrożonej po herbatę z wieloma owocowymi dodatkami.
Czerwona herbata Pu-Erh dobrze sprawi się w sezonie jesienno-zimowym. Można ją parzyć nawet trzykrotnie i za każdym razem otrzymywać napar o innych właściwościach. Pierwsze parzenie powinno być krótkie (do 3 min.), dzięki czemu napar będzie miał właściwości pobudzające. Drugie parzenie sprawdzi się na wieczór, ponieważ napar jest wtedy relaksujący. Co więcej, uważa się, że to właśnie drugie parzenie jest najbardziej wartościowe. Z kolei trzecie parzenie pozwoli wydobyć najdelikatniejszy smak. Herbatę czerwoną powinno się zaparzać w temperaturze 96 stopni Celsjusza.
Przepis 1: Do litra zaparzonej herbaty czerwonej Pu-Erh marki Big-Active o smaku cytrynowym dodać pół cytryny, kawałek korzenia imbiru (ok. 5 cm) oraz 2 łyżki miodu. Taka herbata z pewnością rozgrzeje w chłodniejsze dni.
Przepis 2: Sparzyć wrzątkiem pomarańczę, a następnie obrać ją ze skórki. Skórkę dodać do herbaty czerwonej Pu-Erh marki Big-Active o smaku grejpfrutowym, można ją również suszyć i dodawać
w dowolnym momencie. Warto wdrożyć picie czerwonej herbaty marki Big-Active do naszego codziennego życia, by czuć się bardziej witalnie oraz promiennie.