Zimowa zupa szczawiowa

23 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Zupa szczawiowa w tej wersji jest smaczna i pożywna.

  • 70 dag chudych żeberek wieprzowych
  • 1 mały por
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 1 marchew
  • 7 średnich ziemniaków
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól, pieprz mielony
  • 1 słoiczek szczawiu konserwowego (350 gram)
  • 250 g śmietany do zup 18%
  • 2,5 litra wody
  • 4 jajka na twardo
  • natka pietruszki

Żeberka umyć. Pokroić na porcje, zalać wodą, zagotować, zszumować. Dodać cienko pokrojony por, warzywa starte na tarce na grubych oczkach, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować aż zmiękną. Miękkie żeberka wyjąć z garnka. Dodać ziemniaki i ugotować. Następnie wlać szczaw, gotować ok . 5 min. Śmietanę rozrobić w garnuszku z odrobiną gorącej zupy i zaprawić zupę (nie gotować). Z żeberek wyjąć kości. Mieso pokroić, włożyć z powrotem do zupy. Dodać posiekaną natkę pietruszki i  doprawić do smaku mielonym pieprzem oraz solą. Wlać na talerze, udekorować ugotowanym na twardo jajkiem startym na tarce na grubych oczkach.

file1266942269