Zimowa zupa szczawiowa
Artykuł zewnętrzny
Zupa szczawiowa w tej wersji jest smaczna i pożywna.
- 70 dag chudych żeberek wieprzowych
- 1 mały por
- 1 mała pietruszka
- 1/4 średniego selera
- 1 marchew
- 7 średnich ziemniaków
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- sól, pieprz mielony
- 1 słoiczek szczawiu konserwowego (350 gram)
- 250 g śmietany do zup 18%
- 2,5 litra wody
- 4 jajka na twardo
- natka pietruszki
Żeberka umyć. Pokroić na porcje, zalać wodą, zagotować, zszumować. Dodać cienko pokrojony por, warzywa starte na tarce na grubych oczkach, listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować aż zmiękną. Miękkie żeberka wyjąć z garnka. Dodać ziemniaki i ugotować. Następnie wlać szczaw, gotować ok . 5 min. Śmietanę rozrobić w garnuszku z odrobiną gorącej zupy i zaprawić zupę (nie gotować). Z żeberek wyjąć kości. Mieso pokroić, włożyć z powrotem do zupy. Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku mielonym pieprzem oraz solą. Wlać na talerze, udekorować ugotowanym na twardo jajkiem startym na tarce na grubych oczkach.