Zimowa surówka z kapusty kiszonej

17 stycznia 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Surówki doskonale wzmacniają nasza odporność, dostarczając nam dużych ilości witamin. Jednym ze skarbów naszej kuchni jest kapusta kiszona. Soczysta, pełna witaminy C i dobroczynnych bakterii Lactobacillus oraz zwalczających niepożądane mikroorganizmy fitoncydów. W dodatku niskokaloryczna, jeśli do surówki nie dodamy cukru, a w naszej propozycji całą słodycz zawdzięczamy jabłkom i żurawinie, która jest kolejnym produktem wspomagającym naszą odporność w tym trudnym czasie.

 

Składniki:

– 200 g kapusty kiszonej,
– 1/2 małej cebuli,
– 1/2 jabłka,
– 30 g suszonej żurawiny,
– 1 łyżeczka natki pietruszki.

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną posiekać. Nie należy jej odsączać. Cebulę pokroić na drobną kostkę, a jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żurawinę posiekać dużym nożem lub tasakiem na drobno. Wszystkie składniki wymieszać dodając suszoną natkę pietruszki. Odstawić na trochę, aby smaki się połączyły, a żurawina nasiąkła. Surówkę można przechowywać w lodówce do trzech dni.

Z czego robicie swoje ulubione surówki?



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.