Zimowa surówka z kapusty kiszonej
Artykuł zewnętrzny
Surówki doskonale wzmacniają nasza odporność, dostarczając nam dużych ilości witamin. Jednym ze skarbów naszej kuchni jest kapusta kiszona. Soczysta, pełna witaminy C i dobroczynnych bakterii Lactobacillus oraz zwalczających niepożądane mikroorganizmy fitoncydów. W dodatku niskokaloryczna, jeśli do surówki nie dodamy cukru, a w naszej propozycji całą słodycz zawdzięczamy jabłkom i żurawinie, która jest kolejnym produktem wspomagającym naszą odporność w tym trudnym czasie.
Składniki:
– 200 g kapusty kiszonej,
– 1/2 małej cebuli,
– 1/2 jabłka,
– 30 g suszonej żurawiny,
– 1 łyżeczka natki pietruszki.
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną posiekać. Nie należy jej odsączać. Cebulę pokroić na drobną kostkę, a jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żurawinę posiekać dużym nożem lub tasakiem na drobno. Wszystkie składniki wymieszać dodając suszoną natkę pietruszki. Odstawić na trochę, aby smaki się połączyły, a żurawina nasiąkła. Surówkę można przechowywać w lodówce do trzech dni.
Z czego robicie swoje ulubione surówki?