Ziemniaki zapiekane z buraczkami
(4 porcje)
Składniki:
1 ząbek czosnku, obrany i przekrojony na pół
masło do posmarowania formy
750 g ziemniaków, obranych
500 g buraków ćwikłowych
500 ml śmietanki 30 lub 36%
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. Przygotuj naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 26 x 18 cm i natrzyj je przeciętą częścią czosnku, po czym natłuść je masłem.
Owiń folią aluminiową posypane solą buraki, włóż do piekarnika i piecz przez godzinę (do miękkości). Pozostaw je do ostygnięcia przed obraniem.
Pokrój ziemniaki na bardzo cienkie plasterki (najlepiej na szatkownicy), a obrane buraki na plastry o grubości ok. 5 mm. Następnie wlej śmietankę do rondelka i podgrzej (ja podgrzewam w mikrofalówce).
Ułóż jedną trzecią ziemniaków na spodzie naczynia do zapiekania (najładniejsze plastry zostaw sobie na wierzch zapiekanki), następnie wyłóż połowę plastrów buraczków, po czym dopraw solą i pieprzem. Powtarzaj te czynności, kończąc ostatnią warstwą starannie ułożonych ziemniaków.
Wylej gorącą śmietankę na do naczynia z ziemniakami, włóż zapiekankę do piekarnika i piecz przez 1 godzinę, lub do miękkości. Jeżeli wierzchnia warstwa zacznie się za szybko rumienić, przykryj ją folią aluminiową. Podawaj gorące z ulubionym daniem głównym.