Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

30 stycznia 2014, dodał: Dzi
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 średnie ziemniaki, obrane i umyte (tej samej wielkości)
tyle cienkich plasterków masła i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
tyle cienkich plasterków parmezanu i ile wyjdzie nacięć w ziemniakach
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/4 szklanki śmietanki 18%
1/4 szklanki startego sera cheddar (lub innego żółtego)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 oC.
Umieść ziemniaka na łyżce i ostrym nożem ponacinaj go w ok. 3 mm plasterki. Łyżka zapobiegnie całkowitemu przecięciu ziemniaka, dzięki czemu otrzymamy piękny wachlarz. Powtórz czynność z resztą ziemniaków.
Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i w każde nacięcie we wszystkich ziemniakach włóż po plasterku parmezanu i masła.
Następnie posyp je czosnkiem,solą i skrop oliwą z oliwek.
Włóż do piekarnika i piecz 45 minut.
Wyjmij naczynie z piekarnika i polej ziemniaki śmietanką i posyp cheddarem lub innym serem żółtym), włóż je ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 10-12 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni.
Jak dla mnie najbardziej pasują do mięs.

 

file1391090396



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...