Ziemniaki z serem zapiekane

16 marca 2011, dodał: p
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • łyżka soli,
  • łyżka kminku,
  • 250g pieczarek,
  • cała natka pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 100g sera startego emertale,
  • 50g bekonu,
  • 3 łyżki masła,
  • biały pieprz

Ziemniaki ugotować w osolonej i z dodatkiem kminku. Ugotowane, przekroić wzdłuż i wydrążyć z nich miąższ. Następnie, należy go pokroić. Cebulę posiekać, a bekon- pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. bekon musi być chrupiący,a cebula usmażona na złoty kolor. Jajko ugotować na twardo. Grzyby pokroić w kostkę i smażyć 2 minuty na patelni. Dodać natkę pietruszki. Gotowy farsz, wymieszać, posolić i popieprzyć i nakładać do wydrążonych ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki, ułożyć na blasze i zapiec. Górę farszu można posypać wiórkami z masła- będą smaczniejsze.