Ziemniaki z serem zapiekane
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 5 ziemniaków,
- łyżka soli,
- łyżka kminku,
- 250g pieczarek,
- cała natka pietruszki,
- 1 jajko,
- 100g sera startego emertale,
- 50g bekonu,
- 3 łyżki masła,
- biały pieprz
Ziemniaki ugotować w osolonej i z dodatkiem kminku. Ugotowane, przekroić wzdłuż i wydrążyć z nich miąższ. Następnie, należy go pokroić. Cebulę posiekać, a bekon- pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. bekon musi być chrupiący,a cebula usmażona na złoty kolor. Jajko ugotować na twardo. Grzyby pokroić w kostkę i smażyć 2 minuty na patelni. Dodać natkę pietruszki. Gotowy farsz, wymieszać, posolić i popieprzyć i nakładać do wydrążonych ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki, ułożyć na blasze i zapiec. Górę farszu można posypać wiórkami z masła- będą smaczniejsze.