Ziemniaki w piwie

2 grudnia 2011,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 6-8 ziemniaków
– śmietana 18 %
– 2 cebule
– pół gałki muszkatałowej lub w proszku
– tłuszcz
– butelka jasnego piwa
– sól, pieprz, papryka

Ugotować ziemniaki na półtwardo, pokroić w talarki. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oleju na patelni. Pojemnik 18 % śmietany zmieszać z połową butelki jasnego piwa (może być mocne), dodaj połówkę startej gałki muszkatałowej, dopraw do smaku solą pieprzem. Pokrojone ziemniaki włóż do naczynia żaroodpornego albo kamionki, wrzuć przygotowaną wcześniej zeszkloną cebulę i zalej sosem śmietanowym, piec w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut.



FORUM - bieżące dyskusje

Wydarzenia w Twoim mieście !
Gdy pracowałam na drugie zmiany, omijały mnie wszystkie wydarzenia. Przez kilka lat pracowałam...
Ploteczki - ogólny Off Topic :D
A to prawda. Zastanawiają mnie te stacje badania jakości powietrza. Dziwne, że w...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
U mnie w pracy połowa choruje, ale na przeziębienie, nie na Stratusa, który...
Związki wyznaniowe - dlaczego powst…
Takie grupy zaspokajają jakieś konkretne potrzeby i to skłania ludzi do przynależności. Dodatkowo wspólne...