Ziemniaki po szwajcarsku

8 października 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 8 ziemniaków (60 dag)
  • 25 dag chudego wędzonego boczku
  • 1 łyżka Przyprawy do ziemniaków Prymat
  • Pieprz czarny, mielony Prymat
  • Pikantny sos czosnkowy Tzatziki Prymat
  • do smażenia: 2 łyżki oleju
  • sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą i ugotować w łupinach na półtwardo (4–5 min od zagotowania). Ostudzić, obrać, a następnie zetrzeć na tarce z dużymi otworami i wymieszać z przyprawą do ziemniaków. Boczek pokroić na cienkie plastry. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Dno i boki patelni wyłożyć boczkiem, oprószyć solą i posypać obficie pieprzem. Na boczek wyłożyć ziemniaki i wyrównać powierzchnię. Smażyć do momentu, aż przy potrząsaniu patelnią placek będzie odchodzić od dna. Wyłożyć na talerz boczkiem do góry, podzielić na porcje. Podawać z kefirem doprawionym Pikantnym sosem czosnkowym Tzatziki Prymat.

źródło: www.kucharek.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz