Ziemniaczane makaroniki z farszem z sera i rukoli
składniki:
małe ziemniaki
sól
oliwa
ser twarogowy
czosnek
rukola
pieprz
jogurt naturalny
Małe, w miarę okrągłe ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Należy pilnować by wyjąć je w odpowiednim momencie- jak będą takie półtwarde.
Potem wykładamy je na elektrycznego grilla albo układamy na blasze do piekarnika i pędzelkiem smarujemy oliwą (niezbyt obficie). Pieczemy aż się zrumienią.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Ser twarogowy i ząbek/dwa czosnku wrzucamy do blendera i miksujemy. Dorzucamy rukolę (ilość według upodobań), solimy, pieprzymy, dodajemy ok. łyżki jogurtu by całość się ładnie zlepiła i miksujemy na gładką masę.
Wstawiamy do lodówki.
Opieczone ziemniaczki tniemy, najlepiej tak by do końca się nie przekroiły, i wkładamy w środek farsz twarogowy.
Można jeść same albo jako dodatek do mięs czy ryby.