Ziemniaczane makaroniki z farszem z sera i rukoli

9 lutego 2014, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

składniki:

małe ziemniaki

sól

oliwa

ser twarogowy

czosnek

rukola

pieprz

jogurt naturalny

 

Małe, w miarę okrągłe ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Należy pilnować by wyjąć je w odpowiednim momencie- jak będą takie półtwarde.

Potem wykładamy je na elektrycznego grilla albo układamy na blasze do piekarnika i pędzelkiem smarujemy oliwą (niezbyt obficie). Pieczemy aż się zrumienią.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Ser twarogowy i ząbek/dwa czosnku wrzucamy do blendera i miksujemy. Dorzucamy rukolę (ilość według upodobań), solimy, pieprzymy, dodajemy ok. łyżki jogurtu by całość się ładnie zlepiła i miksujemy na gładką masę.
Wstawiamy do lodówki.

Opieczone ziemniaczki tniemy, najlepiej tak by do końca się nie przekroiły, i wkładamy w środek farsz twarogowy.

Można jeść same albo jako dodatek do mięs czy ryby.

 

 

file1391962110



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz