Żeberka w sosie z fasolką w pomidorach

Avatar photo
1 lutego 2024,
dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Pomidorowe żeberka z fasolą

Składniki:
– 90 dag żeberek wieprzowych
_f12– 1 szklanka drobnej fasolki
– ¾ litra przecieru pomidorowego
– 4 ząbki czosnku
– ok 1,5 łyżeczki majeranki
– sól do smaku
– papryka do smaku
– zioła prowansalskie do smaku
– świeżo mielony czarny pieprz
– 1 duża cebula biała lub dwie mniejsze
– olej do smażenia
– natka pietruszki

Przygotowanie:
Fasolkę namaczamy na noc wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Na drugi dzień gotujemy do miękkości. Żeberka dzielimy na „zgrabne” porcje. Nacieramy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie cebule obieramy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy żeberka i dokładnie obsmażamy do zrumienienia. Zrumienione żeberka stopniowo podlewamy przecieram pomidorowym. Naczynie przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu. W miarę jak przecier będzie gęstniał dodajemy jego kolejne porcje. Gdy mięso jest miękkie, a pomidorowy sos gęsty dodajemy ugotowaną fasolkę. Całość delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....