Żeberka w sosie z fasolką w pomidorach

1 lutego 2024, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Pomidorowe żeberka z fasolą

Składniki:
– 90 dag żeberek wieprzowych
_f12– 1 szklanka drobnej fasolki
– ¾ litra przecieru pomidorowego
– 4 ząbki czosnku
– ok 1,5 łyżeczki majeranki
– sól do smaku
– papryka do smaku
– zioła prowansalskie do smaku
– świeżo mielony czarny pieprz
– 1 duża cebula biała lub dwie mniejsze
– olej do smażenia
– natka pietruszki

Przygotowanie:
Fasolkę namaczamy na noc wodą. Pozostawiamy do napęcznienia. Na drugi dzień gotujemy do miękkości. Żeberka dzielimy na „zgrabne” porcje. Nacieramy je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie cebule obieramy i kroimy w piórka. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy żeberka i dokładnie obsmażamy do zrumienienia. Zrumienione żeberka stopniowo podlewamy przecieram pomidorowym. Naczynie przykrywamy i dusimy mięso na małym ogniu. W miarę jak przecier będzie gęstniał dodajemy jego kolejne porcje. Gdy mięso jest miękkie, a pomidorowy sos gęsty dodajemy ugotowaną fasolkę. Całość delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku i zagotowujemy.



FORUM - bieżące dyskusje

Żółte paznokcie
Dlatego ja zmywam lakier zaraz po imprezie czy innej okazji, nie trzymam długo na paznokciach.
Tanie gotowanie
Ja nie lubię odgrzewanego,zwłaszcza z mikrofali. Jest gumowate...
Srebrna torebka, jaki kolor butów?
Z nią zawsze jest problem, lepsze są jednak stonowane kolory...
najbardziej nietrafiony prezent
Dostałam raz taki na 18-tkę - krowę ze śmiesznym napisem, chyba miało być...