Żeberka w kapuście

7 października 2012, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

kapusta /ja użyłam pekińskiej ale może być każda inna/ – 1 szt

żeberka wieprzowe – ok.1 kg

masło 1/2 kostki

przyprawa do wieprzowiny – 3 łyżeczki

sól,pieprz – do smaku

jarzynka – do smaku.

Wykonanie:

Umyte żeberka gotujemy do miękkości/wywar użyjemy jako baza do zupy/

usuwamy z nich kostki i chrząstki i kroimy na małe kawałki.Na patelni podgrzewamy masło,każdy kawałek mięsa posypujemy przyprawą ja użyłam staropolskiej,solą i pieprzem/ dość mocno/ i smażymy na patelni z każdej strony.Kapustę sparzamy wrzątkiem,oddzielamy liście i każdy kawałek mięsa zawijamy w liście.Tak przygotowane pakieciki obsmażamy na patelni z dodatkiem jarzynki.Podlewamy odrobiną wody i dusimy ok.15 minut.

Smacznego!

file1349517468