Żeberka w kapuście
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
kapusta /ja użyłam pekińskiej ale może być każda inna/ – 1 szt
żeberka wieprzowe – ok.1 kg
masło 1/2 kostki
przyprawa do wieprzowiny – 3 łyżeczki
sól,pieprz – do smaku
jarzynka – do smaku.
Wykonanie:
Umyte żeberka gotujemy do miękkości/wywar użyjemy jako baza do zupy/
usuwamy z nich kostki i chrząstki i kroimy na małe kawałki.Na patelni podgrzewamy masło,każdy kawałek mięsa posypujemy przyprawą ja użyłam staropolskiej,solą i pieprzem/ dość mocno/ i smażymy na patelni z każdej strony.Kapustę sparzamy wrzątkiem,oddzielamy liście i każdy kawałek mięsa zawijamy w liście.Tak przygotowane pakieciki obsmażamy na patelni z dodatkiem jarzynki.Podlewamy odrobiną wody i dusimy ok.15 minut.
Smacznego!