Przekąski w kolorze słońca

2 kwietnia 2010, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Marchew jest niezwykle zasobna w składniki mineralne i witaminy, a przy tym wyjątkowo lekkostrawna. Najlepiej chrupać ja na surowo lub przygotować z niej sok. Jeśli dodamy do niego jabłka i paprykę, będzie jeszcze zdrowszy i smaczniejszy.

Marchew to dobre źródło mikro i makroelementów: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku oraz jodu. Swój intensywny kolor zawdzięcza barwnikowi roślinnemu – beta – karotenowi. Spośród warzyw i owoców uprawianych w Polsce właśnie marchew uznawana jest za jego najbogatsze źródło. Beta – karoten to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Zapobiega procesom utleniania zachodzącym w komórkach, skutecznie zwalcza szkodliwe wolne rodniki, a tym samym zapobiega mutacjom na poziomie komórkowym. Beta – karoten ulega w wątrobie człowieka przekształceniu w postać aktywną, czyli w witaminę A. Jest ona antyoksydantem, a ponadto blokuje działanie i przekształca w substancję nieszkodliwą dla zdrowia benzypren – związek rakotwórczy z dymu tytoniowego. Witamina A odgrywa także znaczącą rolę w regulacji procesów widzenia. Zapobiega kurzej ślepocie i przeciwdziała zmianom zwyrodnieniowym rogówki. Zapobiega nadmiernemu wysuszeniu i złuszczeniu skóry, zapewnia jej sprężystość i nadaje zdrowy wygląd. W marchwi obecne są także: kwas foliowy, pantotenowy, nikotynowy, szczawiowy, witaminy z grupy B, witaminy C,E i K. Znajdziemy w niej także cholinę i inozytol, czyli substancje niezbędne do zachowania układu nerwowego w dobrej formie.

Zawarte w jabłkach żelazo i potas sprawiają, że posiada ono silny odczyn zasadowy i działa na organizm odkwaszająco.Osobom, które spożywają duże ilości produktów mięsnych czy zbożowych (o charakterze kwasowym), jabłka ułatwiają zachowanie prawidłowej równowagi kwasowo – zasadowej ustroju. Dlatego mówi się, że jedzenie dwóch jabłek dziennie  pozwala zachować zdrowie. Pektyny pęcznieją w żołądku, przez co zwiększają uczucie sytości.

Świeży strąk papryki jest zasobny w białko, cukry, barwniki roślinne, tłuszcze, lotne olejki oraz kwas nikotynowy. To warzywo uznawane jest za skarbnicę witaminy C. Zawarty w niej potas podnosi odporność mechaniczną naczyń krwionośnych. Papryka mielona chili w postaci przyprawy w proszku pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, enzymów trawiennych, a tym samym poprawia apetyt.

Sok marchwiowo – paprykowo – jabłkowy

Składniki:

3 marchewki, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 1 czerwona papryka, 2 średniej wielkości jabłka, 8 gałązek zielonego koperku, papryka chili do smaku

Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i zblendować. Marchew umyć, obrać ze skórki i wycisnąć sok. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i wycisnąć sok. Soki i paprykę dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony koperek i doprawić chili do smaku.

Emilia



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Przekąski w kolorze słońca

  1. avatar Gość pisze:

    kiedyś robiłam sobie maseczkę z marchewki, żeby miec opaloną skórę, ale zostawały plamy…

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....