Zdrowe śniadanie dla przedszkolaka
Śniadanie jest ważnym posiłkiem dla dzieci – zapewnia im energię, której potrzebują, aby rozpocząć dzień. Dzieci uwielbiają produkty kolorowe, o ciekawej nazwie, wyrazistym smaku i te, które są aktualnie popularne wśród ich rówieśników. Zdrowe śniadanie powinno być wysokobiałkowe, wysokoenergetyczne i jednocześnie odpowiednio zoptymalizowane, z wykorzystaniem najlepszej jakości produktów spożywczych.
Jajecznica na mleku
Składniki:
– 1 jajko
– 4 łyżki mleka
– masło
– warzywa (opcjonalnie, do dekoracji)
Przygotowanie:
Na zimną patelnię włożyć odrobinę masła. Patelnię postawić na małym ogniu i roztopić masło. Gdy masło będzie już niemal całkowicie roztopione dodać na patelnię mleko. Doprowadzić do wrzenia i dodać na patelnię jajko. Smaż całość na średnim ogniu, często mieszając. Podawać z warzywami, atrakcyjnie ozdabiając talerz.
Naleśniki z owocami
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
– 1 szklanka wody gazowanej
– 2 jajka
– szczypta soli
– oliwa z oliwek 1 łyżeczka
– sezonowe owoce
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, następnie dodać jajka, mleko, wodę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać z użyciem miksera lub trzepaczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek i natłuścić całą powierzchnię patelni. Przy pomocy małej chochli wylewać małe porcje ciasta do foremek ułożonych na patelni. Smażyć aż będą rumiane. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami.
Owsianka z owocami
Składniki:
– pół szklanki mleka krowiego
– 4 łyżki płatków owsianych
– łyżeczka masła
– sezonowe owoce
Przygotowanie:
Mleko podgrzać na kuchence, a kiedy będzie już bardzo ciepłe dodać masło i wrzucić płatki owsiane. Gotować intensywnie mieszając. Owsiankę gotować do wchłonięcia mleka. Rondelek zdjąć z ognia i poczekać, aż owsianka odrobinę ostygnie. Podawać z owocami.
Tradycyjna kanapka
Składniki:
– pieczywo, może być tostowe
– masło do posmarowania kromek
– plaster chudej wędliny drobiowej
– plaster owczego serka lub serka topionego
– warzywa do dekoracji
Przygotowanie:
Kromki pieczywa posmarować masłem, obłożyć wędliną i serkiem i udekorować warzywami. Podawać z ciepłą herbatką.
Kanapki z twarożkiem
Składniki:
– opakowanie twarogu półtłustego
– opakowanie jogurtu naturalnego
– łyżeczka szczypiorku i zielonej pietruszki
– 2 kromki chleba żytniego
– ząbek czosnku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Wymieszać. Posiekać szczypiorek i pietruszkę. Na kromki chleba nakładać twarożek, posypać szczypiorkiem i pietruszką. Przyłożyć drugą kromką chleba i pokroić w trójkąty.
Muffinki ze szpinakiem
Składniki:
– 120 g świeżego lub mrożonego szpinaku
– 160 g mąki orkiszowej (może być pół na pół z razową)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 szczypta soli
– 1 jajko
– 30 ml oleju rzepakowego
– 125 ml naturalnego jogurtu
– 100 g pokrojonej w kostkę fety lub sera owczego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Foremki na muffinki wysmarować tłuszczem. Ser feta pokroić w kostkę. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki: jogurt, olej i jajka. Mokre składniki wlać do suchych i szybko przemieszać do połączenia składników. Masę przełożyć do foremek, w każdą muffinkę wcisnąć kilka kostek sera. Piec ok. 25 min.
Omlet serowo-szynkowy
Składniki:
– 2 jajka
– 1 łyżka mleka krowiego
– 1 łyżka szczypiorku, posiekana
– 3 łyżki szynki drobiowej, pokrojonej w kostkę
– 3 łyżki startego sera
– sól, papryka
– pomidorki, czarne oliwki, sałaty
Przygotowanie:
Ubić jajka z mlekiem, szczypiorkiem, szynką i serem i doprawić solą i pieprzem. Patelnę (np. Mickey) skropić oliwą. Następnie wlać omlet i smażyć przez 10 min. na małym ogniu. Podawać z pomidorkami i sałatą.
Rogaliki domowe
Składniki:
– 2 szklanki wybranej mąki (np. 1 szklanka orkiszowej pełnoziarnistej i 1 szklanka pszennej)
– 25 g świeżych drożdży
– 100 g zimnego masła
– 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
– 2 jajka (osobno białka i żółtka)
– 2 łyżki cukru kokosowego lub nierafinowanego trzcinowego
– 1 jabłko
– 1 łyżka masła
– 1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć do szklanki, dodać 1 łyżkę cukru i jogurt, wymieszać i odstawić na 10-15 min. Mąkę przesiać do dużej miski. Żółtka wymieszać (za pomocą łyżki) z resztą cukru (1 łyżką) i dodać do mąki. Masło pokroić w kostkę i również dodać do mąki. Na końcu przelać drożdże z jogurtem i całość wymieszać, a następnie rękoma zagnieć na gładkie ciasto. Obrać jabłko, pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Dodać 1 łyżkę masła i odrobinę wody. Dusić jabłka pod przykryciem aż zaczną się rozpadać. Posypać cynamonem, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Podzielić ciasto na 2 części i każdą rozwałkować na kształt koła, na grubość ok. 1-2 cm. Następnie podzielić je na 8 części (tak jak się kroi tort). Na brzegu każdego trójkąta kłaść 1 łyżeczkę ugotowanych jabłek i zwijać do środka aby powstał rogalik. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej gotowe rogaliki i odstawić na 20 min. Posmarować białkiem i piec 25 min. z termoobiegiem w 180 st. C.
Gofry z owocami
Składniki:
– 100 g mąki pszennej typ 500 lub orkiszowej
– 200 ml mleka 2%
– 1 jajko
– 20 g cukru trzcinowego
– 4g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do dużej miski dodać mleko i wbić jaja. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier. Wszystko wymieszać. Nagrzać gofrownicę i wlewać ciasto małymi porcjami. Każdego gofra piec ok. 4 min. Podawać z owocami, marmoladą, miodem lub/i jogurtem.
Pasty do kanapek dla dzieci
Pasta do kanapek z pieczonych warzyw
Składniki:
– 3-4 pomidory
– papryka zielona (może być też czerwona)
– cebula czerwona (może być też biała)
– marchewka
– pietruszka
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju
– mała puszka kukurydzy
– 5 łyżek passaty pomidorowej
– 1 łyżeczka papryki łagodnej
– sól i pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do do 180 st. C. Obrać wszystkie warzywa, przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem, polać łyżką oleju i włożyć do brytfanki. Piec w piekarniku na 30 do 45 min. Wyjąć z piekarnika i zblendować z dodatkiem kukurydzy i pomidorów. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem i szynką.
Pasta serowo-jajeczna
Składniki:
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 1 serek wiejski (200 g)
– ½ pęczka szczypiorku
– sól i pieprz do smaku
– szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie:
Jajka obrać ze skorupek i posiekać lub rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski, dodać serek wiejski i drobno pokrojony szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i wszystko wymieszać.