Zdrowe przygotowywanie i przechowywanie żywności

20 listopada 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Europejskie normy żywnościowe regulują nie tylko to, co można dodawać do pożywienia, ale także to, w czym można przechowywać i przygotować jedzenie. Według ramowego rozporządzenia (EC) 1935/2004 materiały mające kontakt z żywnością muszą być bezpieczne.

W praktyce oznacza to, że tworzywa używane do produkcji garnków i naczyń kuchennych muszą być dobrane tak, by nie wchodziły w reakcję z jedzeniem i nie uwalniały do niego substancji w ilościach określonych jako niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego. Nie mogą one także wpływać na zmianę składu żywności, a także na pogorszenie jej smaku i zapachu.

Mimo jasno określonych zasad, na rynku akcesoriów kuchennych wciąż znajduje się wiele produktów budzących wątpliwości uczonych. Dowodem na to są, m.in. prowadzone aktualne badania naukowców Uniwersytetu Gdańskiego, którzy badają wpływ powszechnie używanych plastików na zwiększenie ryzyka wystąpienia zespołu policystycznych jajników. Wszystko wskazuje bowiem na to, że tworzywa wykorzystywane do produkcji opakowań reagują z żywnością, uwalniając wiele szkodliwych substancji. Te z kolei przyczyniają się do występowania wielu chorób. Warto więc wiedzieć, jakie materiały są zupełnie bezpieczne, a z jakich lepiej zrezygnować.

Szkło i ceramika – jedz na nich na zdrowie

Szklane talerze i ceramiczne kubki to jedne z najbezpieczniejszych dla zdrowia człowieka akcesoriów kuchennych. Wykorzystywane od wieków materiały nie reagują bowiem z żywnością i nie uwalniają do niej żadnych szkodliwych substancji, dlatego warto zadbać o to, by jak najczęściej z nich korzystać. O ile jedzenie i picie w szklanych naczyniach jest dość oczywiście, o tyle bardzo często wybieramy opakowania plastikowe do przechowywania żywności. Jeśli to możliwe, zrezygnujmy z umieszczania obiadu na jutro w plastikowym pudełku. Zamieńmy je na szklane. W przypadku gdy noszenie posiłku do pracy w nielekkim opakowaniu szklanym jest kłopotliwe, postarajmy się przynajmniej nie podgrzewać dania w plastikowym pudełku w mikrofalówce. Nasz organizm będzie nam za to wdzięczny.

Ogranicz plastiki w kuchni

Wspomniane plastiki to obecnie jedne z najpopularniejszych materiałów służących do produkcji opakowań żywności. Ich zupełne wyeliminowanie w tej chwili wydaje się zupełnie niemożliwe, ponieważ są wszędzie – pakuje się w nie warzywa, owoce, mięso, nabiał i większość napojów. Warto jednak pamiętać, że w większości plastikowych opakowań znajduje się bisfenol (BPA), czyli związek organiczny z grupy fenoli stanowiący zagrożenie dla zdrowia człowieka. Prowadzone aktualne badania wykazują, że BPA może przyczyniać się do powstawania wielu chorób. Na liście schorzeń wywoływanych tą substancją znajdują się, m.in.: cukrzyca, otyłość oraz liczne choroby serca. Z tego powodu rządy wielu krajów (w tym rząd Danii) zakazały wykorzystywania bisfenolu do produkcji opakowań plastikowych. Okazuje się bowiem, że BPA jest rodzajem syntetycznego estrogenu, przez co w organizmie człowieka może łączyć się z receptorami  odpowiadającymi za wiązanie naturalnego estrogenu, a co za tym idzie – rozregulowuje gospodarkę hormonalną. Warto więc ograniczyć ilość plastików używanych w kuchni.

Stal nierdzewna – trwałość i bezpieczeństwo

Europejska norma PN-EN 110312 określa gatunki stali nierdzewnych, które mogą być używane do kontaktu z wodą pitną. Mogą to być gatunki ferrytyczne, austenityczne i ferrytyczno-austenityczne typu duplex. Normy zostały sporządzone przede wszystkim dla producentów rur, jednak dotyczą także wytwórców naczyń kuchennych. Stosują się do nich wiodący producenci akcesoriów kuchennych, m.in. marka Philipiak. Garnki Philipiakopinii ekspertów spełniają wszelki normy bezpieczeństwa, dlatego mogą być z powodzeniem używane w kuchni. Gotowanie w naczyniach ze stali nierdzewnej ogranicza przedostawanie się substancji niepożądanych do pożywienia. Ponadto stal nierdzewna wykazuje właściwości antybakteryjne i anstyseptyczne, dlatego gotowanie w takich naczyniach przedłuża świeżość potraw – zapewniają eksperci z firmy Philipiak. Garnki w ich opinii są doskonałym zamiennikiem tradycyjnych metali używanych do produkcji akcesoriów kuchennych (aluminium, żeliwo), ponieważ nie zmieniają smaku, zapachu, a przede wszystkim składu potraw.

Wybierając naczynia i akcesoria kuchenne, warto kierować się nie tylko ich wpływem na zdrowie, ale także ich znaczeniem w kontekście ochrony środowiska. Szklane, ceramiczne czy stalowe przedmioty są znacznie bardziej przyjazne naturze niż plastiki. Ponadto są też trwalsze, przez co rzadziej je wyrzucamy, a tym samym ograniczamy ilość produkowanych odpadów. Warto o tym pomyśleć, ponieważ zanieczyszczenie środowiska nie służy naszemu zdrowiu.