URODA I ZDROWIE

Zdrowe oleje – ranking olejów do jedzenia na surowo

9 marca 2021, dodał: Ania

Oleje jadalne to też tłuszcze i dlatego wielu z nas ich unika. Zupełnie nie potrzebnie. Wystarczy sięgnąć po te zdrowe. Są to przede wszystkim te nierafinowane, tłoczone na zimno. Produkuje się je z nasion i owoców oleistych. Dzięki takiemu podejściu dostarczymy do naszego organizmu niezbędnych do jego funkcjonowania nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chronią one między innymi przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Możemy wybierać z wielu rodzajów olejów o różnym przeznaczeniu i smaku. Pamiętajmy jednak, że oleje zimno tłoczone mogą być krócej przechowywane i będą nadawały się bardziej do jedzenia na surowo niż na przykład do smażenia. Warto też przyjrzeć się ich właściwościom pod kontem kosmetycznym. Jadalne oleje to nie tylko źródło zdrowia, ale także piękna.

zdrowy olej

Olej z czarnuszki – złoto faraonów

Olej z czarnuszki doceniono już w Starożytnym Egipcie. Wytwarza się go z nasion zwanych także kminem czarnym czy egipskim. Jego cenne właściwości wykorzystywano niegdyś przy dolegliwościach żołądkowych czy zmianach skórnych. Dziś natomiast chętnie sięgamy po olej z czarnuszki przy wrzodach żołądka. Można traktować go jako dodatek do sałatek, lekarstwo na wiele dolegliwości, a także jako naturalny kosmetyk. Jest bezpieczny i praktycznie nie ma przeciwwskazań do jego spożywania czy stosowania na skórę.

Olej z czarnuszki jest nieco gorzkawy, a jego zapach jest intensywny, może kojarzyć się z korzenną przyprawą. Może mieć odcień od miodowego po ciemnobrązowy. Składa się aż w 85% z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również Beta-karoten, witaminę E, biotynę, fitosterole, minerały, aminokwasy i saponiny. Jednak jego najcenniejszym składnikiem jest olejek eteryczny.

olej z czarnuszki

Olejowi z czarnuszki nie można omówić jego wszechstronnych właściwości prozdrowotnych. Pamiętajcie jednak, aby tak jak już wspominałam wybierać ten olej z czarnuszki, który jest tłoczony na zimno. Wtedy będziecie mieli pewność, że otrzymujecie pełnię dobrodziejstwa z oleju w postaci witamin, czy minerałów w nich zawartych.

Olej z czarnuszki jest idealnym panaceum dla osób borykających się z alergią,a także często nawracającymi infekcjami dróg oddechowych. Łagodzi katar siennych nie wywołując przy tym skutków ubocznych. Olej czarnuszki działa także pomocniczo w leczeniu zapalenia oskrzeli i skraca czas trwania dolegliwości. Dzięki olejkom eterycznym, które zawiera ostrzela rozszerzają się i pracują o wiele wydajniej. Także dzięki olejkom łatwiej jest pozbyć się zalegającej wydzieliny w drogach oddechowych.

Może i olej z czarnuszki nie należy do najsmaczniejszych niemniej jednak powinien znaleźć się w menu osób ze skłonnościami do chorób przewodu pokarmowego. Olej z czarnuszki złagodzi objawy takich chorób jak wrzody żołądka, wrzody dwunastnicy, zatrucia pokarmowego. Wspomaga także pracę wątroby.

Olej z czarnuszki pomoże także obniżyć poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Najczęściej jednak stosuje się go w celu poprawy odporności organizmu. Można go bezpiecznie stosować także u osób starszych czy dzieci. Przyczynia się on do wzrostu przeciwciał i stanowi tarczę ochronną przed wirusami i innymi chorobotwórczymi bakteriami. Możecie go więc śmiało wypróbować przy uporczywych i nawracających infekcjach. Kiedy to organizm jest osłabiony, a układ odpornościowy kuleje.

Olej z czarnuszki ceniony jest także ze względu na inne swoje właściwości. Stosowany zewnętrznie na skórę zabezpiecza przed poparzeniami słonecznymi oraz łagodzi podrażnienia. Przyspiesza gojenie się ran oraz leczenie łupieżu, trądziku, AZS, czy liszajów. Dzięki zawartości olejków eterycznych znalazł także zastosowanie w aromaterapii. Nie tylko wycisza i łagodzi efekty stresu, ale także wspomaga leczenie zaburzeń snu. Nie tylko właściwości lecznicze są warte wspomnienia.

Muszę napomknąć o właściwościach kosmetycznych oleju z czarnuszki. Jeśli marzycie o gęstych , zdrowych włosach to warto używać go także miejscowo. Pomoże też osobom borykającym się z łysieniem. Tak więc sięgajcie po olej z czarnuszki dla zdrowia i urody!

Olej z orzechów laskowych – dla fanów słodkości

Ciesząc się z dostępu do przeróżnych artykułów spożywczych mogę w końcu poeksperymentować. Jako wielbicielka słodkości sięgnęłam po olej z orzechów laskowych głownie ze względu na walory smakowej. Delikatny smak i orzechowy aromat wprost urzeka. Nadaje się idealnie do surówek, sałatek, lodów, ryżu, przeróżnych deserów nadając im ten orzechowy smaczek. Niemniej jednak posiada także właściwości cenne dla zdrowia, ale wykorzystywany jest także w kosmetyce.

Olej z orzechów laskowych to przede wszystkim bogactwo dobrych kwasów tłuszczowych takich jak linolowy, linolenowy, czy oleinowy. Poza tym znajdziemy w nim witaminy z grupy A, C oraz E, witaminy z grupy B oraz cenne aminokwasy i minerały.

olej z orzechów

Olej z orzechów laskowych wykorzystywany jest do leczenia oraz zapobiegania chorobom układu sercowo- naczyniowego. Pomoże utrzymać właściwy poziom ciśnienia krwi, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz choroby zakrzepowej. Olej z orzechów laskowych skutecznie redukuje także poziom złego cholesterolu we krwi. Można go spożywać bez obaw dla układu trawiennego. Co więcej może pomóc w walce z wrzodami ,a także uniknąć powstania kamieni żółciowych.

Spożywanie oleju z orzechów laskowych wpłynie także pozytywnie na nasze samopoczucie oraz funkcjonowanie umysłu. Pomoże w redukcji stresu, złagodzi zmęczenie psychicznie i pomoże lepiej się koncentrować.

Trochę byłoby mi szkoda, bo jest pyszny, ale olej z orzechów laskowych także jest doskonały do stosowania miejscowego. Przyda się zwłaszcza przy przeziębieniu do natarcia pleców i klatki piersiowej. Działa odprężająco i relaksująco. Można także używać go jako balsam do ciała lub dodać parę kropli do ulubionego kosmetyku. W ten sposób zadziała na umysł i ciało, aby odzyskać spokój i harmonię. Idealny na jesienną chandrę!

Olej z orzechów laskowych to jedne z ulubionych olejów masażystów. Dzieje się tak dlatego, że całkowicie się wchłania. Jednak przede wszystkim ze względu na działanie relaksacyjne i przeciwbólowe. Ponadto wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i przyspiesza regenerację naskórka. Można go także dodać do kojąco relaksującej kąpieli.

Olejem laskowym zachwycają się także producenci kosmetyków oraz fanek tworzenia samodzielnie kosmetyków w domu. Olej z leszczyny skutecznie odżywia skórę, likwiduje zmęczenie i szarość. Uelastycznia i chroni przed wolnymi rodnikami. Nadaje się świetnie dla posiadaczy cery naczyniowych, ale także tłustych. Reguluje wydzielanie sebum i domyka pory. Warto też skorzystać z jego właściwości antybakteryjnych i regeneracyjnych. Jest sprzymierzeńcem w walce o opóźnienie procesów starzenia oraz przeciwdziała cellulitowi. Sprawia, że skóra jest nie tylko dobrze nawilżona, jędrna czy prostu piękniejsza. Dba o jej zdrowie i chroni przed czynnikami zewnętrznymi, w tym przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

 

Olej z awokado

Olej z awokado pozyskiwany jest z owoców, a nie jak w  dużej mierze z nasion olejowych. Sam owoc jest doskonały do sałatek, past i przekąsek. Jego subtelny, maślany smak ma wielu zwolenników.

olej z awokado

Olej z awokado oprócz właściwości smakowych, które wzbogacają potrawy posiada szereg właściwości istotnych dla naszego zdrowia. Wspomaga układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu, wspiera pracę serca i układu krążenia, stabilizuje pracę układu nerwowego.

Olej z awokado jest skarbnicą witamin z grupy B, witaminę E, H, A, K , PP oraz cenne minerały (m.in skwalan, magnez, fosfor, krzem, potas). Dzięki nim olej z awokado spowalnia procesy starzenia się skóry, dba o włosy, przeciwdziała nowotworom oraz poprawia ogólny stan skóry. Natomiast zawartość luteiny korzystnie wpływa na wzrok.

Olej awokado to bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych, a najwięcej wśród nich jest właśnie jednonasycony kwas omega 9 – oleinowy. Jest go o wiele więcej niż na przykład w słynnej oliwie z oliwek. Kwas oleinowy zmniejsza stany zapalne, przyspiesza odnowę komórek, walczy z infekcjami bakteryjnymi, zapobiega niektórym chorobom autoimmunologicznym , a także ma zdolność zmniejszania występowania ryzyka zachorowania na pewne rodzaje nowotworów. Co istotny kwas oleinowy jest bardzo odporny na utlenianie, co powoduje że można go przechowywać przez dość długi czas. Zachowuje także większość swoich właściwości podczas gotowania lub smażenia. To oczywiście w przypadku oleju rafinowanego. Nierafinowaną wersję lepiej spożywać na surowo , ze względu na niską temperaturę dymienia.

Warto sięgnąć po olej z awokado jeśli zależy wam na szczupłej sylwetce. Olej ten bowiem jest bardzo sycący . Uczucie sytości pojawia się szybciej i trwa dłużej, dlatego łatwiej jest nam opanować apetyt. Dzięki sporej zawartości magnezu zmniejsza zmęczenie i redukuje objawy stresu. Natomiast żelazo zapewnia prawidłowe dotlenienie organizmu oraz wspomaga pracę układu nerwowego.

Olej z awokado hamuje proces wchłania cholesterolu w jelitach i tym samym obniża jego poziom we krwi. Ponadto wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz wzmacnia ściany tętnic, co skutkuje zmniejszeniem ryzyka występowania chorób serca. Pomaga także utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.

Olej z awokado zmniejsza także sztywność oraz ból stawów. W nim także znajduje się luteina zmniejszająca ryzyko zachorowania na zaćmę czy też zwyrodnienie plamki żółtej. Pomoże też zwalczyć łuszczycę, a także zmniejszyć rozstępy, blizny, jak również przyspieszy gojenie się ran.

Olej z awokado pomoże także usprawnić procesy trawienne . Dzięki jego właściwościom organizm lepiej i szybciej trawi pożywienie. Pomoże także pozbyć się uporczywej zgagi oraz wzdęć. Natomiast dzięki chlorofilowi olej z awokado pomaga świetnie usuwać z organizmu metale ciężkie oraz inne toksyny.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest jednym z najchętniej używanych olejów na świecie, a zarazem należąca do najzdrowszych . Dominującym w składzie kwasem tłuszczowym jest jednonasycony kwas oleinowy, stanowiący około 83 %. Pozostałe to kwas palmitynowy, linolowy, stearynowy i palmitoleinowy.

Oliwa z oliwek to także bogactwo fitozwiązków takich jak polifenole, karoteniody, chlorofile, sterole roślinne, skwalen czy witamina E. To silne przeciwutleniacze chroniące nasz organizm i pobudzające do odnowy.

oliwa z oliwek w butelce

Oliwa extra virgin pozytywnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy. Podwyższa poziom dobrego, a zmniejsz poziom złego cholesterolu. Zmniejsza całkowite stężenie cholesterolu we krwi. Pomaga zredukować i ustabilizować ciśnienie krwi. Zmniejsza także ryzyko występowania chorób układu krążenia. Działa przeciwzapalnie dzięki zawartości oleocanthalu. Oliwa z oliwek pomaga uniknąć udaru.

Dobra wiadomość dla dbających i prawidłową masę ciała, gdyż oliwa z oliwek nie powoduje otyłości, a jest wręcz przeciwnie.

Regularne sięganie po oliwę z oliwek wspomoże nas też w walce z Alzheimerem. W pewnych przypadkach może nawet zahamować rozwój tej choroby. Pomaga także leczyć i naprawiać skutki uszkodzeń wątroby, a także niestwoiste zapalenie jelit.

Zastosowanie oliwy w kuchni jest niezwykle szerokie. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia nadaje się także do krótkiego smażenia. Podkreśla smak sałatek, przekąsek, dresingów. Śmiało można dodać ją do ciasta. Jej zastosowanie nie kończy się na kuchni czy właściwościach prozdrowotnych. Uważana jest za nieocenioną pomoc w trosce o zdrowe włosy i mocne paznokcie.

Olej z pestek winogron

Tak, jeśli winogrona to wino. Początkowo pestki winogron były jedynie odpadem podczas produkcji wina. Potem zaczęto z nich wytarzać olej. Ale czy jest dobry i zdrowy skoro powstaje z resztek? Zdecydowanie jest zdrowy. Posiada właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, łagodzące oraz przeciwstarzeniowe. Ten olej spisuje się doskonale zarówno w kuchni jak i medycynie oraz kosmetyce.

oliwa z pestek winogron

Olej z pestek winogron ma jasną barwę i delikatny, prawie nie wyczuwalny smak. Dzięki temu jest uniwersalnym dodatkiem do dań. Najbardziej zdrowy jest oczywiście w wersji nierafinowanej, ale opcja tłoczenia na gorąco również dostarcza wielu cennych składników mineralnych.

Olej z pestek winogron posiada w swym składzie 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także flawonoidy i polifenole. Zawiera także sporo witaminy E. To dzięki jej zawartości olej z pestek winogron wpływa na regulację poziomu cholesterolu we krwi, ale również chroni organizm przed wolnymi rodnikami i chorobami, które wywołują. Wpływa także pozytywnie na układ nerwowy i równowagę organizmu . Chroni komórki przed starzeniem się oraz dba o wygląd skóry.

Zarówno stosowany doustnie jak i miejscowo może pomóc w problemach skórnych oraz związanych z włosami. Doskonale nawilża i natłuszcza suchą skórę, przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza widoczność blizn. Jest bardzo lekki i szybko się wchłania, dlatego można go używać także na skórę twarzy. Uelastycznia naskórek, zaś włosom nadaje miękkość i blask. Pomaga także walczyć ze schorzeniami skóry głowy.

zobacz również:

Aromatyzowane octy domowej roboty

Aromatyzowane oliwy i octy domowej roboty

Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek?

Olej makowy – właściwości dla zdrowia i zastosowanie

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Stylowe meble drewniane
Ja uwielbiam stylowe meble. Są zawsze w modzie i nie nudzą się szybko.
Obuwie
Można spróbowac z butami z sieciówek. Jak szybko się zniszczą to zawsze w...
Bydgoszcz
Teraz trudno o pracownika...trzeba oferowac porządne stawki to jest szansa kogoś znaleźć w dosć...
Marzenia czy "praktyczne" przygotow…
Jak 2 ludzi się kocha to miejsce jest nie ważne :). Chociaż miło...