Zdrowe i zadbane paznokcie są wizytówką każdego człowieka, czy wiesz jak prawidłowo je pielęgnować?

20 września 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Paznokcie służą człowiekowi od najdawniejszych czasów, dzięki nim nasze palce są wrażliwe na dotyk, a kiedyś sprawdzały się także jako narzędzie np. obronne. Rosną z prędkością ok. 3,5 mm na miesiąc, lecz przy wykonywaniu różnych czynności nieustannie je ścieramy. Zbudowane są, tak jak nasze włosy, z keratyny i są tworami martwymi – wbrew powszechnej opinii – nie muszą oddychać. Jednak, dalej powinniśmy dbać o dobrą dietę (odżywianie od wewnątrz) i ich pielęgnację (odżywianie od zewnątrz), ponieważ to determinuje wygląd naszych paznokci. Niedobór witamin i minerałów powoduje łamliwość paznokci, ich rozdwajanie czy pojawianie się na nich niedoskonałości. Czego zatem potrzebują paznokcie, by stały się naszą najlepszą wizytówką?

pazurki

Paznokcie potrzebują około trzech miesięcy, aby odrosnąć całkowicie (np. po zrywaniu paznokcia). Wprowadzając do naszej diety niezbędne witaminy i minerały, będziemy musieli taki właśnie czas odczekać by zobaczyć pierwsze efekty. Aby mieć zdrowe i odżywione paznokcie, powinniśmy uzupełniać nasz jadłospis, przede wszystkim o: wapń, magnez, cynk, krzem, żelazo oraz witaminy z grupy B. Niedobór wapnia sprawia, że paznokcie stają się kruche, łamliwe i rozdwajające się. Najwięcej możemy go znaleźć w produktach mlecznych, więc powinniśmy po nie sięgać, aby dostarczyć organizmowi jego większe ilości. Magnez, cynk i krzem posiadają działanie zapewniające wzrost paznokcia. Znajdziemy je w galaretkach, zarówno słodkich, jak słonych oraz w herbatce ze skrzypu polnego. Dodatkowo, niewystarczająca ilość cynku w organizmie prowadzi do pojawiania się białych plamek na paznokciach. Możemy go uzupełnić jedząc bogatą w cynk wątróbkę cielęcą, ryż dziki, ostrygi, nasiona dyni czy kiełki pszenicy. Żelazo, którego najwięcej znajdziemy w wołowinie i zielonych warzywach, zapobiega kruchości paznokci i wzmacnia ich budowę. Ostatnimi, niezbędnymi składnikami dla pięknych i zdrowych paznokci, są witaminy z grupy B (głównie B1, B2, B6). Aby zapewnić ich prawidłową podaż musimy spożywać: dla uzupełnienia witaminy B1 (tiaminy) – produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych oraz mięso wieprzowe; dla uzupełnienia witaminy B2 (ryboflawiny) będzie to wątroba zwierzęca i dziczyzna oraz jaja i produkty mleczne – zwłaszcza sery twarogowe; dla uzupełnienia witaminy B6 powinniśmy spożywać mięso drobiowe, czerwoną paprykę i ziemniaki. Kiedy już dowiedzieliśmy się jak pielęgnować paznokcie od wewnątrz, stosując właściwą dietę, możemy omówić sposoby pielęgnacji stosowanej bezpośrednio na paznokciach.

Zanim jeszcze powstały pierwsze salony kosmetyczne, kobiety wiedziały, jak dbać o swoje paznokcie. Podstawową zasadą pięknych i zdrowych paznokci jest ich ochrona, dlatego podczas używania detergentów ZAWSZE ZAKŁADAMY RĘKAWICZKI. Naturalną odżywką stosowaną od lat jest olej rycynowy lub z kiełków pszenicy, który wcieramy w płytkę paznokcia i otaczające go skórki. Podobnym zabiegiem jest moczenie paznokci w miseczce wypełnionej podgrzaną oliwą z oliwek z dodatkiem soku z cytryny. Taka kuracja ma działanie kilkupłaszczyznowe, ponieważ zmiękcza skórki jednocześnie utwardzając i odżywiając płytkę paznokcia. Dla wzmocnienia i nawilżenia paznokci codziennie przez miesiąc moczymy je w ostudzonym naparze z suszonych nasion kopru. Wzmacniające działanie na płytkę paznokciową wykazuje także żelatyna. Rozpuszczamy ją w wodzie i codziennie przez dwa tygodnie moczymy w niej paznokcie. Z kolei parafina, która posiada właściwości natłuszczające, pozwala je odpowiednio odżywić. W tym celu musimy ją rozpuścić i podgrzać, a następnie kilkukrotnie zanurzyć w niej dłonie, założyć rękawiczki i odczekać 15 minut.

Salony kosmetyczne oferują jeszcze jeden zabieg pielęgnacyjny na paznokciach, mianowicie manicure japoński, którego celem jest dogłębnie odżywić paznokcie. Dzięki niemu, otrzymują one niezbędne składniki odżywcze oraz niespotykany blask. Wykonanie manicure japońskiego polega na wcieraniu w paznokieć pasty składającej się z keratyny, witamin A+E, pyłku pszczelego oraz krzemionki z Morza Japońskiego. Obecnie, jest to bardzo popularny zabieg i możemy go wykonać w większości gabinetów kosmetycznych. Cena manicure japońskiego jest zbliżona do ceny parafiny na dłonie.

W ostateczności, dla osób obgryzających i o bardzo zniszczonych paznokciach, poleca się przedłużanie paznokci. Kraków, Poznań, Rzeszów czy też inne miasta polski, oferują wykonanie tego zabiegu w większości salonów kosmetycznych.