Firmy prześcigają się z produkowaniem coraz to nowych garnków, w przeróżnych cenach, o różnej jakości i wykonane z różnorodnych materiałów. Przez to coraz trudniejsze jest wybranie zdrowych i praktycznych garnków, które sprawdzą się w kuchni. Na jakie garnki się zdecydować, aby dobrze wyglądały i zarazem były bezpieczne, zdrowe oraz trwałe?
Jakie garnki są najzdrowsze?
Najważniejsze, na co powinniśmy zwracać uwagę, to bezpieczeństwo i prozdrowotność naczyń. Garnki emaliowane spełniają tę funkcję aż nazbyt dobrze! Powłoka emaliowana nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. Emalia przypomina szkło i tak jak ono, jest całkowicie obojętna na wszelkie substancji. Dzięki temu w naczyniach emaliowanych możemy bezpiecznie przygotowywać posiłki dla dzieci, osób starszych i alergików. Co ciekawe, w garnkach emaliowanych można bezpiecznie także przechowywać posiłki, bez obaw że danie zmieni smak lub zapach.
Zalety garnków emaliowanych
Prozdrowotność i bezpieczeństwo to nie jedyne zalety naczyń z powłoką emaliowaną. Garnki emaliowane są bardzo higieniczne. Jednolita powłoka nie posiada najmniejszych szczelin w których mogłyby rozmnażać się bakterie. Dzięki temu naczynie jest bardzo łatwo utrzymać w czystości. Nie trzeba szorować, wystarczy odmoczyć i większość zabrudzeń łatwo odejdzie. Warto też wspomnieć, że emalia jest wytrzymałym tworzywem, które odpowiednio traktowane przetrwa wiele lat. Naczynia z powłoką emaliowaną dodatkowo doskonale znoszą wysokie temperatury i są odporne na kwasy. Garnki emaliowane często możemy używać nie tylko na wszystkich rodzajach kuchenek, ale też w piekarniku. Naczynia emaliowane są ekologiczne i warto się nimi zainteresować.
Polecane garnki emaliowane
Czy jednak wszystkie garnki emaliowane są sobie równe? Nie. Są one wykonane z różnej grubości korpusów i pokryte różną ilością warstw emalii. Jeśli więc kupimy najtańsze garnki z dyskontu, może się okazać, że na nic nam się nie zdadzą bo wszystko będzie do nich przywierać. Takie naczynia wykonane są często z korpusu stalowego o grubości ledwie 0,4 mm.
W rzeczywistości korpus nie powinien być cieńszy niż 1 mm. Dane na temat grubości garnka często pojawiają się na opakowaniu, ale niestety nie zawsze, możemy też postarać się wyczuć wagę naczynia. Jeśli garnek jest podejrzanie lekki to źle wróży, stal jest ciężka.
Najlepszą decyzją, aby nie sparzyć się i wybrać dobrej jakości produkty jest zdecydowanie się na pewną, polecaną markę. Taka właśnie jest marka Belis. Garnki marki Belis to naczynia których grubość zaczyna się od 1,2 mm, a kończy się na aż 2 mm. Korpus o takiej grubości bardzo ułatwia pracę w kuchni. Potrawa nie przypala się, nagrzewa się równomiernie, a ciepło w garnku pozostaje na dłużej.