Zdrowa nie nudna i kolorowa sałatka ryżowa

12 lipca 2011, dodał: malgosia74
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego Kupiec
– 2 szklanki rosołu warzywnego ( może być z kostki )
– siekana natka świeżej pietruszki zielonej i siekany drobno szczypiorek
– 1 sztuka dojrzałego awokado, obranego i pokrojonego na niewielkie kawałki
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– kilka czarnych pokrojonych w paski oliwek,
– 6  łyżek prażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych
– 1opakowanie pokrojonego w kostki sera feta
Oraz:
– ok.10 pomidorków koktajlowych, sól i pieprz,
– 1 łyżeczka brązowego cukru,
– 2 łyżki listków świeżego oregano lub pół łyżeczki suszonego,
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1.Koktajlowe pomidorki przekroić na połówki, posypać solą oraz pieprzem, wymieszać z cukrem, oregano i oliwą z oliwek. Ugrillować w  piekarniku na blasze do pieczenia przez ok.10 minut.
2. Ryż ugotować w rosole, wg. przepisu na opakowaniu – 15 minut. Odstawić z ognia i studzić. Dodać posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Zamieszać lekko.
3. Następnie dodać pokrojone awokado, wyciśnięty sok z cytryny (aby awokado nie ściemniało), posypać solą i pieprzem i polać oliwą z  oliwek.
4. Dodać pokrojone w paski czarne oliwki, uprażone orzeszki i całość delikatnie wymieszać.
5. Na koniec dodać pokrojony w kostkę ser feta, pyszne grillowane pomidorki, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą, skropić lekko oliwą z oliwek. Znów delikatnie zamieszać i gotowe danie serwować na wszelkie okazje. Sałatka nie tylko pysznie smakuje, ale też świetnie prezentuje się na stole. Zdrowego i Nie Nudnego Smacznego :)

file1310453705