Zdrowa jarzębina – przepisy

15 października 2017, dodał: dietetyk medyczny

Rośnie w lasach, parkach, przy drogach. Jesienią kusi czerwonymi koralami. Należy do roślin ozdobnych, jednak aż grzech nie skosztować jej owoców bogatych w tak wiele właściwości zdrowotnych!

Kwiaty jarzębiny są koloru białego i są bogate w karotenoidy, antocyjany oraz kwasy organiczne o delikatnych właściwościach moczopędnych i rozwalniających.

Owoce przypominają kształtem maleńkie jabłuszka o barwie pomarańczowo-czerwonej i mają zdecydowanie szersze zastosowanie zarówno w kuchni jak i medycynie naturalnej. Poza kwasami organicznymi oraz karotenoidami są one źródłem garbników, witaminy C i A oraz sorbitolu. Dzięki takiemu składowi czerwone owoce są stosowane w leczeniu i profilaktyce chorób układu krążenia, mają działanie moczopędne, stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie oraz wspomagają pracę wątroby. Są także pomocne przy leczeniu kamicy nerkowej i żółciowej oraz w przewlekłych zaburzeniach trawienia.

Wykorzystywać możemy zarówno kwiaty jak i owoce tej rośliny. Kwiaty zbieramy na początku kwietnia, w ciepłe, suche, słoneczne dni. Owoce natomiast w na jesieni, gdy są w pełni dojrzałe. Można je wysuszyć w temperaturze 45 stopni lub zamrozić na 1-2 dni co złagodzi nieco ich cierpkość.

Uwaga! Surowe owoce jarzębiny mogą powodują zatrucia ze względu na zawartość kwasu parasorbinowego (rozkłada się podczas suszenia oraz mrożenia jarzębiny).

Konfitura z jarzębiny

Potrzebne będą:

  • 1 kg jarzębiny
  • 1,5 kg cukru
  • 5 dużych jabłek
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 2 szklanki wody

Jarzębinę myjemy, obieramy z szypułek i wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy 10 – 15  minut i odlewamy wodę. Owoce zalewamy świeżą wodą i ponownie gotujemy dodając stopniowo cukier. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę albo trzemy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do jarzębiny i mieszamy. Kiedy całość zawrze zdejmujemy z ognia i studzimy. Po czym gotujemy ponownie i powtarzamy tę czynność 3 razy.

Gorące konfitury przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.

Takie konfitury to idealny dodatek do dań mięsny, zamiast żurawiny.

Nalewka z jarzębiny

Potrzebne będą:

  • 2 kg jarzębiny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 2,5 l wódki

Jarzębinę ułożyć na blasze i podpiekać w piekarniku, uważając żeby się nie przypaliła, ani nie przywarła do blachy. Jak owoce będą gotowe przesyp je do naczynia, dodaj śliwki i zalej wódką. Alkohol z owocami odstaw w ciepłe miejsce na 3 miesiące, po tym czasie przefiltruj przez gazę i rozlej do butelek.

Justyna Marszałkowska, dietetyk medyczny – www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Soja alternatywą dla mięsa?

  2. Cykoria – różne sposoby przygotowania

  3. Smaczne potrawy z soczewicy

  4. Dania z kiełkami

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Naturalna witamina C
Wysoka przyswajalność, wzbogacona o bioflawonoidy
Cena:
119 zł
Kiełkownica słoikowa
Na kiełki rzodkiewki
Cena:
34 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Zestaw prezentowy - smakołyki od ETERNO
Możliwość nadruku na skryzneczce
Cena:
120 zł
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Jak go przekonać?
To norma u facetów . Zerwany ze smyczy to chce trochę pokorzystać...
Zioła i przyprawy
Uwielbiam suszony lubczyk w zupach, szczególnie w rosole :D do innych dań zioła prowansalskie :)
Soki warzywne
Też uwielbiam soki warzywne i warzywno-owocowe i lubie eksperymentować :) mój ulubiony...
Łamiące się końcówki
Na łamliwe końcówki jest wiele olejków oraz serum . Wystarczy się przejść do...
Strona główna O nas Regulamin Polityka prywatności Kontakt Reklama dodatkowy zarobek Praca w Polsce oladi.pl PIT przez internet
facebook