Zapomnij o dorszu. Taką rybę robię w weekendy bo jest zdrowa i pyszna

13 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Myśląc o zdrowej żywności możemy wymieniać o warzywa, ale to dieta bogata w ryby i inne owoce morza ma ogromne zalety, podkreślane przez wszystkich dietetyków na całym świecie. Zwłaszcza białe ryby są bogate w niezbędne składniki odżywcze, takie jak witamina D i białko, są też doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki czemu są niezwykle korzystne dla mózgu i ciała. Dzisiaj polecam przepis na doradę smażoną w porach z czereśniami. Przepis bardzo łatwy, a jednocześnie oryginalny i bardzo zdrowy.

Dlaczego warto częściej jeść ryby? Ryby są pełne niezbędnych składników odżywczych, których wielu ludziom bardzo brakuje, takich jak jod, wysokiej jakości białko oraz różne minerały i witaminy. Ryby zawierają również kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważne dla optymalnego funkcjonowania mózgu i organizmu oraz mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób. Według wielu badań, osoby regularnie spożywające ryby są mniej narażone na ryzyko zachorowania na choroby serca oraz mają lepszą pamięć, są w stanie lepiej regulować swoje emocje oraz mają lepszą ogólną jakość snu.

Fot. Redakcja (M.D.)

Szukasz zdrowej i łatwej w przygotowaniu ryby? Polecam doradę. Dorada jest niskokaloryczna i bogata w witaminy z grupy B, witaminę B12, niacynę i fosfor oraz cynk i jod, które odgrywają ważną rolę we wspieraniu układu odpornościowego i poprawie ogólnego stanu zdrowia. Stanowi bogate źródło białka i wysokonasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 (EPA, DHA), co wspomaga utrzymanie normalnej funkcji serca, prawidłowego ciśnienia krwi oraz optymalnego stężenia cholesterolu we krwi. Dorada jest także doskonałym źródłem witaminy D, która pomaga zapobiegać chorobom, poprawiając ogólne samopoczucia, zdrowia i dobrej kondycji. Dorada jest powszechnie uważana przez szefów kuchni za najsmaczniejszą ze wszystkich ryb morskich.

Chociaż jestem ogromną miłośniczką dorsza, ostatnio w mojej kuchni króluje dorada. Jej soczysty biały miąższ ma rozkoszny smak i wystarczy kilka minut oraz garść prostych składników, aby przygotować pyszne danie. Ma zwartą ale mięsistą konsystencję, czysty smak i delikatny aromat. Dorada morska w całości lub w postaci filetów może być pieczona, smażona na patelni, grillowana lub gotowana na parze. Wszechstronność tej niedocenianej i mało znanej ryby oznacza, że ​​istnieją nieograniczone możliwości jej podania. Wszelkie zioła, warzywa i owoce dobrze komponują się ze słodkim, wilgotnym miąższem. Ponieważ ryba ta nie kruszy się ani nie rozpada podczas gotowania, dobrze komponuje się z warzywami duszonymi i gulaszami. Polecam doradę smażoną z duszonymi porami i czereśniami. Smak jest po prostu genialny.

Jak przygotować doradę w porach z czereśniami – przepis

Składniki:

– filet z dorady
– sok z cytryny
– przyprawa meksykańska (lub inna ulubiona)
– czarny pieprz i sól do smaku
– odrobina mąki
– oliwa do smażenia
– 2 młode pory
Do podania:
– ugotowane ziemniaki
– zielona sałata
– czereśnie

Przygotowanie:
Na odrobinie oliwy z oliwek udusić pokrojone w plasterki pory. Posolić do smaku i dusić do miękkości. Zdjąć z patelni. Doradę pokroić na porcje, posolić odrobinę i posypać ulubioną przyprawą. Obtoczyć bardzo delikatnie w mące i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pory, aby były ciepłe.
Rybę podawać z ziemniakami i sałatą, pokropioną odrobiną soku z cytryny i posypaną pieprzem. Obowiązkowo dodać kilka czereśni, które harmonizują smak i są ciekawym dodatkiem do mięsistej ryby.



FORUM - bieżące dyskusje

Dieta dr Dąbrowskiej
Te soki to mogą mdlić po jakimś czasie, bo ich ani posolić nie...
Kołdry zimowe - to się opłaca?
Mam całoroczną kołdrę, zimą dodaję koc na nią i jest ciepło, a latem...
120 zł za obrus lniany
Len na metry jest dość drogi, to ok. 60 zł za metr bieżący,...
Jaką lodowkę kupić?
Kupić odopowiednią do swoich potrzeb, ja np. mam małą (ok. 70 cm wys.)...