Zapomnij o dorszu. Taką rybę robię w weekendy bo jest zdrowa i pyszna

13 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Myśląc o zdrowej żywności możemy wymieniać o warzywa, ale to dieta bogata w ryby i inne owoce morza ma ogromne zalety, podkreślane przez wszystkich dietetyków na całym świecie. Zwłaszcza białe ryby są bogate w niezbędne składniki odżywcze, takie jak witamina D i białko, są też doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki czemu są niezwykle korzystne dla mózgu i ciała. Dzisiaj polecam przepis na doradę smażoną w porach z czereśniami. Przepis bardzo łatwy, a jednocześnie oryginalny i bardzo zdrowy.

Dlaczego warto częściej jeść ryby? Ryby są pełne niezbędnych składników odżywczych, których wielu ludziom bardzo brakuje, takich jak jod, wysokiej jakości białko oraz różne minerały i witaminy. Ryby zawierają również kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważne dla optymalnego funkcjonowania mózgu i organizmu oraz mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób. Według wielu badań, osoby regularnie spożywające ryby są mniej narażone na ryzyko zachorowania na choroby serca oraz mają lepszą pamięć, są w stanie lepiej regulować swoje emocje oraz mają lepszą ogólną jakość snu.

Fot. Redakcja (M.D.)

Szukasz zdrowej i łatwej w przygotowaniu ryby? Polecam doradę. Dorada jest niskokaloryczna i bogata w witaminy z grupy B, witaminę B12, niacynę i fosfor oraz cynk i jod, które odgrywają ważną rolę we wspieraniu układu odpornościowego i poprawie ogólnego stanu zdrowia. Stanowi bogate źródło białka i wysokonasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6 (EPA, DHA), co wspomaga utrzymanie normalnej funkcji serca, prawidłowego ciśnienia krwi oraz optymalnego stężenia cholesterolu we krwi. Dorada jest także doskonałym źródłem witaminy D, która pomaga zapobiegać chorobom, poprawiając ogólne samopoczucia, zdrowia i dobrej kondycji. Dorada jest powszechnie uważana przez szefów kuchni za najsmaczniejszą ze wszystkich ryb morskich.

Chociaż jestem ogromną miłośniczką dorsza, ostatnio w mojej kuchni króluje dorada. Jej soczysty biały miąższ ma rozkoszny smak i wystarczy kilka minut oraz garść prostych składników, aby przygotować pyszne danie. Ma zwartą ale mięsistą konsystencję, czysty smak i delikatny aromat. Dorada morska w całości lub w postaci filetów może być pieczona, smażona na patelni, grillowana lub gotowana na parze. Wszechstronność tej niedocenianej i mało znanej ryby oznacza, że ​​istnieją nieograniczone możliwości jej podania. Wszelkie zioła, warzywa i owoce dobrze komponują się ze słodkim, wilgotnym miąższem. Ponieważ ryba ta nie kruszy się ani nie rozpada podczas gotowania, dobrze komponuje się z warzywami duszonymi i gulaszami. Polecam doradę smażoną z duszonymi porami i czereśniami. Smak jest po prostu genialny.

Jak przygotować doradę w porach z czereśniami – przepis

Składniki:

– filet z dorady
– sok z cytryny
– przyprawa meksykańska (lub inna ulubiona)
– czarny pieprz i sól do smaku
– odrobina mąki
– oliwa do smażenia
– 2 młode pory
Do podania:
– ugotowane ziemniaki
– zielona sałata
– czereśnie

Przygotowanie:
Na odrobinie oliwy z oliwek udusić pokrojone w plasterki pory. Posolić do smaku i dusić do miękkości. Zdjąć z patelni. Doradę pokroić na porcje, posolić odrobinę i posypać ulubioną przyprawą. Obtoczyć bardzo delikatnie w mące i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać pory, aby były ciepłe.
Rybę podawać z ziemniakami i sałatą, pokropioną odrobiną soku z cytryny i posypaną pieprzem. Obowiązkowo dodać kilka czereśni, które harmonizują smak i są ciekawym dodatkiem do mięsistej ryby.