Zapiekany omlet z jabłkami i cynamonem
Artykuł zewnętrzny
Naleśniki czy omlety to ulubione danie nie tylko wśród polskich rodzin, ale też miłe i słodkie rozpoczęcie dnia u Francuzów, Belgów czy Amerykanów, ich słynne pancakes stanowią konkurencję dla naszych puszystych omletów. Propozycji na omletowe śniadanie jest mnóstwo, są wersje na słodko, ale też wytrawne jego odmiany. Smażenie na tłuszczu nie jest jednak polecane dla osób na diecie czy też takich, które borykają się ze schorzeniami układu pokarmowego. Tak więc powstała wersja omleta zapiekanego w piekarniku, która jest niezwykle prosta do zrobienie a przy tym zdrowsza. Omlet rozpływa się w ustach a dodatek cynamonu tylko podkręca smak jabłek, które w jego towarzystwie czują się całkiem dobrze:
Składniki
3 jajka
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka miodu lub cukry trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jabłko, obrane i pokrojone na kawałki
1 łyżka masła
Przygotowanie:
W żaroodpornym naczyniu, do zapiekania omleta rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone jabłka, całość chwilkę gotujemy przez 3 – 4 minuty. Dodajemy miód lub cukier oraz cynamon. W osobnej misce ubijamy jaja z mlekiem, solą i mąką około 1 minuty. Nagrzewamy piekarnik, jabłka zalewamy masą, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Smacznego!