Zapiekany omlet z jabłkami i cynamonem

14 grudnia 2021,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Naleśniki czy omlety to ulubione danie nie tylko wśród polskich rodzin, ale też miłe i słodkie rozpoczęcie dnia u Francuzów, Belgów czy Amerykanów, ich słynne pancakes stanowią konkurencję dla naszych puszystych omletów. Propozycji na omletowe śniadanie jest mnóstwo, są wersje na słodko, ale też wytrawne jego odmiany. Smażenie na tłuszczu nie jest jednak polecane dla osób na diecie czy  też takich, które borykają się ze schorzeniami układu pokarmowego. Tak więc powstała wersja omleta zapiekanego w piekarniku, która jest niezwykle prosta do zrobienie a przy tym zdrowsza. Omlet rozpływa się w ustach a dodatek cynamonu tylko podkręca smak jabłek, które w jego towarzystwie czują się całkiem dobrze:

Składniki

3 jajka

3/4 szklanki mleka

3/4 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżka miodu lub cukry trzcinowego

1/2 łyżeczki cynamonu

1  jabłko, obrane i pokrojone na kawałki

1 łyżka masła

Przygotowanie:

W żaroodpornym naczyniu, do zapiekania omleta rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone jabłka, całość chwilkę gotujemy przez 3 – 4 minuty. Dodajemy miód lub cukier oraz cynamon.  W osobnej misce ubijamy jaja z mlekiem, solą i mąką około 1 minuty. Nagrzewamy piekarnik, jabłka zalewamy masą, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.

 

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

Jędrne ramiona
Nie wiem, może trzeba zlikwidować przyczynę, przez którą nie chce Ci się ćwiczyć?...
Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...