Zapiekany makaron z jarmużem i boczniakami

18 marca 2022,
dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Nie wiadomo dokładnie, kto wymyślił makaron. Podobno w takiej formie jak dzisiejsza, czyli przygotowany głównie z mąki i wody, i następnie suszony, znany był we Włoszech już w średniowieczu. Archeolodzy odkryli jednak długie wstążki makaronu sprzed czterech tysięcy lat w wiosce nad brzegami rzeki Huang He w północnych Chinach. Laija to osada, której początki sięgają okresu neolitu (8000-4500 lat p.n.e.), a której historia kończy się w epoce brązu (3300-1200 p.n.e.) i właśnie z tego okresu pochodzi wspomniany makaron, wytworzony na bazie mąki z prosa. Podobno to najstarsze jedzenie, jakie udało się znaleźć archeologom. Niektórzy sądzą, że do Włoch makaron sprowadził z Chin Marco Polo, jednak historyczne wzmianki o jego istnieniu na terenie Italii wyprzedzają narodziny słynnego podróżnika. Nam pozostaje cieszyć się tym, że makaron znany jest dziś również na naszych stołach.

 

Składniki:

  • 200 g makaronu – świderki,
  • 50 g jarmużu (świeżego lub mrożonego),
  • 240 g boczniaków,
  • 2 nieduże cebule białe,
  • 60 g marchewki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 60 g sera żółtego gouda,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kminku mielonego,
  • 1/2 łyżeczki czosnku suszonego,
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia.

Przygotowanie:

Makaron należy ugotować przed zapieczeniem – najlepiej wykorzystać ekspresowy, który ma cienkie ścianki i jest gotowy w 3 minuty. Ze świeżego jarmużu odrywamy grube łodygi i dopiero wtedy ważymy. Ja użyłam mrożonego, z którego usunęłam łodygi jeszcze przed zamrożeniem. Cebulę siekamy na drobno, a marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Boczniaki kroimy w paski.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego i wrzucamy cebulkę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy boczniaki i podsmażamy przez kilka minut dobrze mieszając. Dosypujemy tartą marchew i jarmuż, doprawiamy czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem. Całe podsmażanie niech nie przekracza 10 minut. Do takiej mieszanki dodajemy makaron i dokładnie, delikatnie wszystko mieszamy.

Przekładamy makaron do naczynia żaroodpornego starając się ugnieść go łyżką, aby zawartość naczynia stała się bardziej zwarta. Całość obsypujemy tartym żółtym serem. Można też część sera zmieszać z makaronem. Zapiekamy przez 20 minut i podajemy na ciepło, udekorowany listkami świeżej bazylii.

Lubicie makaron z piekarnika?



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.