Zapiekanka ziemniaczana z serem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g żółtego sera
- 1 jajko
- 250 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z przyprawami i roztrzepanym jajkiem. Prostokątną formę smarujemy masłem lub olejem, układamy warstwami ziemniaki i cienkie plasterki żółtego sera. Powtarzamy warstwy, na samej górze układamy plasterki ziemniaków i zalewamy potrawę bitą śmietaną z przyprawami. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 40–50 minut. W podobny sposób możemy przyrządzić zapiekankę, używając zamiast żółtego sera, serków topionych. Jest to jednak, moim zdaniem wariant mniej smaczny.