Zapiekanka ziemniaczana z jajkami

11 marca 2010, dodał: Yoko-Ono
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 0,7 kg. ziemniaków, po 4 pomidory i jajka na twardo, pęczek szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 15 dkg. żółtego sera, szklanka śmietany, 2 łyżki masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Obraną, posiekaną cebulę zeszklić na łyżeczce masła. Część grubo posiekanego szczypiorku dodać do cebuli. Naczynie żaroodporne natrzeć przekrojonymi ząbkami czosnku, posmarować resztą masła. Na dnie ułożyć cebulę i szczypiorek. Następnie na przemian układać warstwy ugotowanych i pokrojonych w plastry ziemniaków, plastry jajek oraz pomidorów. Śmietanę wymieszać ze startym serem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polać zapiekankę. Piec przez 25-30 minut w temp. ok. 200 stopni.

file1268296936



FORUM - bieżące dyskusje

Ubrania hand made
Ja się uczę robienia na drutach, żeby mieć własnoręcznie wydziergane sweterki...
Fryzura na półmetek/połowinki
Taka jak na wesele, bo impreza przecież podobna;)
Nauka niemieckiego
Fajnie byłoby uczyć się z native speakerem albo kimś, kto był parę lat w Niemczech...
Jęczmień znacznych rozmiarów
Warto często przemywać oczy np. naparem z rumianku...