Zapiekanka ziemniaczana w dwóch wersjach!
Zapiekanki ziemniaczane są bardzo łatwym, ale efektownym rozwiązaniem. ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, mimo to wyglądają apetycznie. Są też niezwykle uniwersalne – można przygotować je na naprawdę wiele sposobów. Poniżej przedstawiamy propozycję dwóch, całkowicie różnych zapiekanek ziemniaczanych. Smacznego!
Zapiekanka gyros
- Ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 papryki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- Przyprawy: gyros, słodka papryka, przyprawa do ziemniaków, ulubione zioła
- Ser żółty
Ziemniaki obieramy, myjemy. Gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie i kroimy w plastry. Warzywa oraz mięso przygotowujemy, kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, przyprawiamy gyrosem oraz papryką słodką. Połowę podgotowanych ziemniaków wykładamy na spód naczynia żaroodpornego, sypiemy przyprawą do ziemniaków, ziołami. Następnie zakrywamy plastrami sera żółtego. Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z resztą przyprawy gyros, chwilę marynujemy. Do naczynia wykładamy przygotowane mięso i warzywa, znów dodajemy przyprawione ziemniaki. Wierzch posypujemy serem. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 15 min w 180 stopniach. Na ostatnie 5 min, zdejmujemy górną część naczynia, aby ser mógł się ładnie zarumienić. Smacznego!
Brokuły + boczek!
- Ziemniaki
- Brokuł
- Boczek wędzony surowy
- 2 cebule
- Śmietanka 30%
- Przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła, przyprawa do ziemniaków
- Ser żółty
Ziemniaki obieramy, myjemy.Gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie i kroimy w plastry. Brokuł przygotowujemy na parze lub blanszujemy. Na patelni podsmażamy boczek oraz cebulę. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków. Doprawiamy przyprawą. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane: boczek z cebulą oraz brokuł. W miseczce mieszamy śmietankę z przyprawami oraz tartym serem. Do naczynia dodajemy pozostałe ziemniaki, całość zalewamy doprawioną śmietanką. Danie umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 15 min w 180 stopniach. Smacznego!
Ziemniaki są nie tylko niezwykle smaczne, zdrowe, pożywne ale i uniwersalne.
Ziemniaki, w 100 gramach, dostarczają około 70-80 kalorii (kcal), z czego większość pochodzi z węglowodanów (a dokładniej – skrobi). Zawierają one od 1,5 do 3 gramów błonnika, są bogatym źródłem węglowodanów.
Przyjęło się, że jedzenie ziemniaków nie służy utrzymaniu szczupłej sylwetki, mają one powodować przybieranie na wadze – jest to jednak błąd. Faktycznie dostarczają one dużych ilości skrobi, ale same w sobie tuczące nie są. Dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, jednakże to samo dotyczy ryżu czy makaronów.
Ziemniaki są skarbnicą witamin i mikroelementów. Dostarczają stosunkowo duże ilości witamin: B1, PP, B5, B6, C, są również źródłem składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, manganu i cynku. Tym samym, ziemniaki min.:
– obniżają ciśnienie
– regulują pracę układu pokarmowego, w tym również jelit
– pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu
– poprawiają stan skóry
– wspomagają wzrok
– usprawniają proces krzepnięcia krwi
– redukują stres itd.
Mąka ziemniaczana oraz same ziemniaki z powodzeniem wykorzystywane są do przygotowywania potraw dla osób będących na diecie bezglutenowej (czyli min. chorujących na celiakię).