Zapiekanka z ziemniaków z twarogiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 40 dkg twarogu
– szklanka mleka
– duża cebula
– 5 dkg tłuszczu
– pół szklanki śmietany
– sól, pieprz, zielenina
– bułka tarta
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach; po wystygnięciu obrać. Ser rozetrzeć z mlekiem, dodać zrumienioną na tłuszczu drobno pokrajaną cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki pokrajać w plasterki, podzielić na 2 części. Połowę ułożyć na dnie wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką rondla. Na ziemniaki położyć masę serową i przykryć pozostałymi ziemniakami. Wierzch wygładzić, posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i zapiec w nagrzanym piekarniku. Podawać bezpośrednio po zapieczeniu- ze śmietaną i surówką z warzyw.