Zapiekanka z mielonego mięsa i puree

20 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– kg ziemniaków

– 60 dag mielonego mięsa

– 3 cebule

– 2 średnie marchewki

– pęczek natki pietruszki

– 2 jaja

– 4 łyżki masła

– 4 łyżki oleju

– 3 ząbki czosnku

– słodka i ostra papryka

– suszone oregano

– gałka mukszkatałowa

– sól, pieprz

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, utłuc z masłem. Cebule i czosnek posiekać. Marchew pokroić w kostkę, warzywa podsmażyć na oliwie, dodać mięso. Smażyć 3 minuty. Wlać pół szklanki wody, doprawić do smaku. Dusic około 10 minut. Wymieszać ziemniaki z jajkami i natką oraz gałką. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięsna masę, przykryć puree. Piec 40 minut w nagrzanym piekarniku.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz