Zapiekanka z makaronem
Składniki:
– makaron rurki 400g
– kiełbasa podwawelska
– warzywa na patelnię chińskie
– karnówka z 2-3 kotlety
– boczek
– cebula, zielone oliwki z paprykową pastą
– bazylia, zioła prowansalskie, czosnek
– sos do makaronu pieczarkowy z Łowicza
– 2-3jajka
– ser żółty
Wykonanie:
Makaron gotujemy na ól twardo i przelewamy zimną wodą na sitku. Smażymy boczek i odkładamy na takerz. Na tłuszczu smażymy cebulkę a następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Pousmażeniu na tej samej patelni smażymy karkówkę doprawiając ją ziołami. Następnie smażymy warzywa na patelnię i jak już będą gotowe dodajemy wszystkie do tej pory usmażone produkty.
Naczynie żaroodpone smarujemy delikatnie masłem. Układamy na przemian makaron na nim mieszanke z patelni następnie kilka łyżek sosu ze słoika i na to ścieramy żółty ser, tą czynnośc wykonujemy aż naczynie się nam zapełni. Na samą górę dajemy plastry zółtego sera lub startego na grubych oczkach tarki. Na koniec mieszamy resztę sosu z jajkami i zalewamy całośc tak, aby dotarła do wnętrza zapiekanki.
Możemy też ten sos z jajkami dodawać po trochu na każdą warstwę zapiekanki.
Wstawiamy zapiekankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220 C na 20-25minut.
Smacznego