Zapiekanka z cukinii z sosem TABASCO
Do kolejnego przepisu w ramach testowania produktów od portalu Urodaizdrowie.pl dodałam: oliwę z oliwek i sos TABASCO z czerwonej papryki z dodatkiem czosnku – oto i one:
Tym razem postanowiłam przygotować prostą i smaczną zapiekankę z moją ulubioną cukinią w roli głównej:
Składniki:
4 jajka
pół szklanki sera włościańskiego
1 szklanka świeżo startego parmezanu
ćwierć łyżeczki sosu TABASCO z czerwonej papryki z dodatkiem czosnku
szczypta pieprzu i soli
3 nieduże cukinie
pomidory z puszki 250 ml
ok. 20 liści świeżej bazylii
kilka kromek czerstwego chleba
8 łyżek oliwy z oliwek OLIVARI
Przygotowanie:
W dużej misce ubić jajka. Wymieszać ze startym parmezanem i sosem TABASCO, dodać 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Przygotować warzywa i chleb. Odcedzić pomidory z soku, posiekać bazylię, cukinię i dodać do miski z jajkami. Zwilżyć kromki chleba niewielką ilością wody, a następnie wycisnąć z nich nadmiar wilgoci za pomocą papierowych ręczników. Wrzucić także do miski z pozostałymi składnikami.
Natrzeć szklane naczynie żaroodporne pozostałą oliwą z oliwek. Wlać do niego mieszaninę warzyw i ja. Piec w rozgrzanym do ok. 180 stopni C piekarniku przez ok. 20 minut. Przed pokrojeniem lekko ostudzić.
W oliwie z oliwek mile zaskoczył mnie jej nowoczesny dozownik pop up oraz ciemny kolor – zwykle używałam tych jaśniejszych, co oczywiście odbijało się na ich niezbyt wyrazistym smaku. Teraz już wiem, jakie oliwy należy wybierać by cieszyć się ich walorami smakowym i i zdrowotnymi – te ciemniejsze zawierają więcej wartościowych składników odżywczych. Zapiekanka z dodatkiem oliwy OLIVARI zyskała na smakowitości i była bardziej pożywna, a sos TABASCO nadał jej pikantniejszego niż zwykle posmaku:)
Oba produkty doskonale się sprawdziły w mojej kuchni – będę ich częściej używać i polecać znajomym!