Ziemniaczana zapiekanka puree z parówkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
80 dag ziemniaków,
puszka czerwonej fasoli,
puszka pokrojonych pomidorów,
1/3 szkl. mleka,
5 parówek,
szczypta ostrej papryki,
sól, pieprz,
łyżka masła.
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło i mleko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree. Parówki obrać z osłonek, przekroić wzdłuż na 4 części. Fasolę odsączyć, opłukać zimną wodą, wymieszać z odsączonymi rozdrobnionymi pomidorami. Doprawić do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na fasoli rozłożyć paski parówek i przykryć puree ziemniaczanym. Piec ok.20min w temp. 200st.