URODA I ZDROWIE

Zapiekanka ziemniaczana z rybą i pomidorami

7 września 2015, dodał: damian007

Składniki:

500g ziemniaków
500g dorsza (filet)
100g pomidorków koktajlowych
100g oliwek
3 ząbki czosnku
pół cytryny
świeży rozmaryn
łyżka oliwy z oliwek
sól morska i kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik należy nagrzać do temp. ok 180°C. Następnie do naczynia żaroodpornego należy wlać oliwę z oliwek i poukładać pokrojone w talarki ziemniaki. Na ziemniaki należy poukładać filety z dorsza najlepiej świeżego. Dorsz nie może mieć zbyt wiele wody żeby danie nie pływało nam w naczyniu żaroodpornym podczas pieczenia. Po ułożeniu filetów należy rybę skropić cytryną. Cytrynę można wcześniej obrać i skórki pozostawić do udekorowania dania w celu podkreślenia, że dorsz posiada delikatnie kwaskowaty smak dzięki cytrynie. Po wykonaniu tej czynności należy umyć i wrzucić pomidorki koktajlowe, oliwki oraz jedynie zgniecione 3 ząbki czosnku (wtedy czosnek odda swój aromat). Na koniec należy posypać po wierzchu wszystkie składniki do smaku solą i pieprzem, a na wierzch ułożyć kilka gałązek rozmarynu.
Po wykonaniu tych wszystkich czynności zamykamy naczynie żaroodporne szklaną pokrywą i wkładamy do piekarnika na ok 45-60min, aż potrawa się nam zarumieni.
Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i polecam zarówno na obiad jak i na kolację.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

tworzymy opowiadanie - zabawa
I nagle w Honolulu pojawiła się jednostka antyterrorystów, która chciała porwać feministki...
Jak regenerować włosy po farbowaniu…
Najlepiej zastosować olejowanie, nic tak nie odżywia włosów!
Trądzik
Najważniejsze to nie dotykać często twarzy brudnymi rękami, nie wyciskać wągrów.
Wakacyjny flirt, romans
A ja mam ochotę na jesienny romans, wbrew pandemii, ograniczeniom itp...