Zapiekanka ziemniaczana z rybą i pomidorami

7 września 2015, dodał: damian007
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

500g ziemniaków
500g dorsza (filet)
100g pomidorków koktajlowych
100g oliwek
3 ząbki czosnku
pół cytryny
świeży rozmaryn
łyżka oliwy z oliwek
sól morska i kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik należy nagrzać do temp. ok 180°C. Następnie do naczynia żaroodpornego należy wlać oliwę z oliwek i poukładać pokrojone w talarki ziemniaki. Na ziemniaki należy poukładać filety z dorsza najlepiej świeżego. Dorsz nie może mieć zbyt wiele wody żeby danie nie pływało nam w naczyniu żaroodpornym podczas pieczenia. Po ułożeniu filetów należy rybę skropić cytryną. Cytrynę można wcześniej obrać i skórki pozostawić do udekorowania dania w celu podkreślenia, że dorsz posiada delikatnie kwaskowaty smak dzięki cytrynie. Po wykonaniu tej czynności należy umyć i wrzucić pomidorki koktajlowe, oliwki oraz jedynie zgniecione 3 ząbki czosnku (wtedy czosnek odda swój aromat). Na koniec należy posypać po wierzchu wszystkie składniki do smaku solą i pieprzem, a na wierzch ułożyć kilka gałązek rozmarynu.
Po wykonaniu tych wszystkich czynności zamykamy naczynie żaroodporne szklaną pokrywą i wkładamy do piekarnika na ok 45-60min, aż potrawa się nam zarumieni.
Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i polecam zarówno na obiad jak i na kolację.



FORUM - bieżące dyskusje

Czy znacie jakiś ośrodek terapii na…
Pacjent musi jednak chcieć wyjść z nałogu, najlepsze osrodki nie pomogą bez jego chęci...
Częstochowa
Najszybciej można znaeźć pracę przez agencje pracy, oczywiście nie jakąś super, ale taką...
Fryzura a zawód
Wg mnie fryzura to drugorzędna sprawa, a o powadze świadczy zachowanie...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Polecam też dobre punktowe oświetlenie jak ktoś ma problem ze wzrokiem...