Zapiekanka ziemniaczana z rybą i pomidorami

7 września 2015,
dodał: damian007
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

500g ziemniaków
500g dorsza (filet)
100g pomidorków koktajlowych
100g oliwek
3 ząbki czosnku
pół cytryny
świeży rozmaryn
łyżka oliwy z oliwek
sól morska i kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik należy nagrzać do temp. ok 180°C. Następnie do naczynia żaroodpornego należy wlać oliwę z oliwek i poukładać pokrojone w talarki ziemniaki. Na ziemniaki należy poukładać filety z dorsza najlepiej świeżego. Dorsz nie może mieć zbyt wiele wody żeby danie nie pływało nam w naczyniu żaroodpornym podczas pieczenia. Po ułożeniu filetów należy rybę skropić cytryną. Cytrynę można wcześniej obrać i skórki pozostawić do udekorowania dania w celu podkreślenia, że dorsz posiada delikatnie kwaskowaty smak dzięki cytrynie. Po wykonaniu tej czynności należy umyć i wrzucić pomidorki koktajlowe, oliwki oraz jedynie zgniecione 3 ząbki czosnku (wtedy czosnek odda swój aromat). Na koniec należy posypać po wierzchu wszystkie składniki do smaku solą i pieprzem, a na wierzch ułożyć kilka gałązek rozmarynu.
Po wykonaniu tych wszystkich czynności zamykamy naczynie żaroodporne szklaną pokrywą i wkładamy do piekarnika na ok 45-60min, aż potrawa się nam zarumieni.
Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i polecam zarówno na obiad jak i na kolację.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....