Zapiekane świderki z indykiem i pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 200 ml przecieru pomidorowego
- Kostka rosołowa
- 40 dag makaronu świderki
- 40 dag piersi z indyka
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki śmietany
- 1 pęczek koperku
- 25 dag żółtego sera
- Tymianek, sól, olej
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, umieścić w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołowa i przecier pomidorowy zalać 1 szklanka wody, zagotować. Mięso umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki pokroić w talarki i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na oleju. Mięso i pieczarki dodać do makaronu i wymieszać. Koperek posiekać i wymieszać z ostudzonym przecierem pomidorowym. Do sosu dodać śmietanę i wymieszać. Sosem zalać makaron. Oprószyć tymiankiem i posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180oC. Przed podaniem posypać koperkiem.