Zapiekane świderki z indykiem i pieczarkami

27 marca 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • Kostka rosołowa
  • 40 dag makaronu świderki
  • 40 dag piersi z indyka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 pęczek koperku
  • 25 dag żółtego sera
  • Tymianek, sól, olej

 

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, umieścić w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołowa i przecier pomidorowy zalać 1 szklanka wody, zagotować. Mięso umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki pokroić w talarki i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na oleju.  Mięso i pieczarki dodać do makaronu i wymieszać. Koperek posiekać i wymieszać z ostudzonym przecierem pomidorowym. Do sosu dodać śmietanę i wymieszać. Sosem zalać makaron. Oprószyć tymiankiem i posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180oC. Przed podaniem posypać koperkiem.