Domowe spaghetti

26 marca 2013, dodał: pycha89
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje (dla łakomczuchów):
Sos:
– 40 dag mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 x 400g „pomidory krojone”
– pół papryki czerwonej
– mała puszka kukurydzy
– ok 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól/ pieperz/ papryka chili/ oregano
Makaron:
– 1 opakowanie makaronu razowego spaghetti (na oko 4 x 100g)
– 2 łyżki oliwy z oliwek

– świerza bazylia i/lub oregano do dekoracji

Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i wrzucamy 3 ząbki czosnku i 1 pokrojoną cebulę w kostkę, podsmarzamy (nie przypalić czosnku bo będzie gorzki). Dokładamy mielone i rozgniatamy na patelni. Podsmarzamy. Wlewamy 2 opakowania pomidorów (ja używam pudliszki z bazylią i oregano). Doprawiamy do smaku (jeśli jest to konieczne. Ja wrzucam trochę chili). Zagotowujemy. Dodajemy połówkę papryki i puszkę odcedzonej kukurydzy. Zagotowujemy.
W tym samym czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go według przepisu (ja osobiście wolę al dente). Odcedzamy i mieszamy z oliwą aby się nie skleił. Podaję go na głęboki talerzu udekorowanym gałązką świerzych ziół. Smacznego:)

file1364313584



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Domowe spaghetti

  1. avatar pycha89 pisze:

    można też dodać czerwoną fasolkę z puszki lub zamienić za kukurydzę. U mnie w domu przesiadują same głodomory więc wrzucam wszystko. Choć gdy gotuję dla siebie to z fasolką zamiast kukurydzy:)

Dodaj komentarz