Zalety żywności organicznej | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Zalety żywności organicznej

24 marca 2017, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Jedzenie organiczne to zdrowa żywność, do produkcji której nie używa się żadnych substancji chemicznych. Produkty organiczne, oprócz tego, że są zdrowe i smaczne, mają o wiele więcej zalet, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, jak również na środowisko. Eko żywność to już nie tylko trend, ale styl życia.

Dostępność

Jakiś czas temu żywność organiczna i ekologiczna była trudno dostępna. W dzisiejszych czasach kupowanie zdrowego jedzenia nie jest jednak żadną trudnością. Bez problemu dostaniesz produkty organiczne na lokalnych bazarach, targach oraz sklepach ze zdrową żywnością. To jednak nie jedyne możliwości.

Zakupy internetowe stają się coraz bardziej modne. Wynika to z wygody kupowania, jednak nie tylko. Wiele sklepów internetowych w odpowiedzi na potrzeby klientów zaczęło oferować w swoim asortymencie produkty eko. Bogatą ofertę zdrowej żywności, w tym także produktów organicznych, posiadają sklepy, takie jak Piotr i Paweł czy Frisco. Opinie na temat konkretnych produktów możesz znaleźć na blogach i w mediach społecznościowych.

Zakupy w e-sklepach zyskały tak wielu zwolenników, że stworzono ich ranking! W roku 2016 dostawcą roku ogłoszono Frisco. Opinie o Auchan oraz sklepie Piotr i Paweł także były korzystne. Niezależnie od tego czy zdecydujesz się na Tesco, Auchan czy Frisco, opinie innych użytkowników mogą stanowić cenną wskazówkę. Pamiętaj też o tym, aby zawsze dokładnie czytać etykiety produktów: będziesz dzięki temu mieć pewność, że wiesz co ląduje na twoim talerzu.

Właściwości

Żywność ekologiczna nie zawiera glutaminianu sodu, jest natomiast bogata w przeciwutleniacze, które obniżają ciśnienie krwi. Zmniejszają także ryzyko chorób serca i wspierają naturalne właściwości obronne komórek. Żywność organiczna zawiera dużą ilość witaminy C, wapnia i magnezu.

Możesz kupować eko produkty bez obaw, że nafaszerowane są antybiotykami lub hormonami. Nie posiadają także barwników, ani stabilizatorów. Żywność organiczna nie tylko nie zaszkodzi Twojemu zdrowiu, lecz może je znacznie wzmocnić.

Żywność ekologiczna ma wiele zalet, jednak jak wszystko inne ma też swoje wady, do których można zaliczyć cenę. Zarówno w Polsce, jak i w innych miejscach na świecie, eko-żywność wciąż jest dużo droższa od pozostałych produktów. Jeśli jednak zdecydujesz się mimo tego na wybór takich produktów, możesz być pewien, że potrawy z nich przyrządzone będą nie tylko zdrowe, lecz także wyjątkowo smaczne.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz