Z czego zrobić spód do sernika?

13 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ser twarogowy to doskonały kompan dla potraw w wersji wytrawnej oraz słodkiej. Możemy wykorzystywać jego potencjał na nieskończenie wiele sposobów i tworzyć z niego pyszne dania. A jeśli chodzi o ciasta, to czy zastanawialiście się kiedyś, ile jest rodzajów spodów sernika? Odpowiedź jest prosta – w tej kwestii ograniczyć nas może tylko własna wyobraźnia.

sernik z czekoladą

 

W zależności od wybranego rodzaju sernika możemy w ciekawy sposób eksperymentować z jego podstawą. Weźmy na pierwszy rzut klasykę, czyli sernik tradycyjny.

Klasyczny sernik to kompozycja aksamitnego twarogowego wnętrza, który bazuje na kruchym spodzie. W tym przypadku możemy pokusić się o jego dwie wersję. Pierwsza, to przygotowanie własnoręcznie kruchego ciasta na podstawie mąki i masła. Do tego potrzebujemy 200 g mąki pszennej, 150 g masła, jedno jajko oraz 25 g cukru. Receptura jest prosta, wszystkie składniki zagniatamy w stabilną masę, wstawiamy do lodówki na ok. 30 min, a następnie wykładamy nią spód formy. Przed wyłożeniem na niego serowej warstwy, podpiekamy przez 15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. W tym przypadku możemy także wykorzystać zamienniki dla mąki pszennej lub słodzik, jako odpowiednik cukru.

Druga opcja, to wykorzystanie gotowych herbatników, ciastek owsianych lub maślanych. Do tej propozycji niezbędne jest zmielenie gotowych słodkości i dodanie odrobiny masła, aby połączyć okruchy w stabilną masę. Przed podpiekaniem nie musimy ochładzać masy, wystarczy, że wyłożymy nią dno foremki i wstawimy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Niektóre „szkoły” pieczenia pomijają proces pieczenia samego spodu i mówią o wylewania masy serowej od razu na ciastka. Wybór należy do Was.

Teraz przyjrzymy się spodom czekoladowym, które są uwielbiane przez wszystkich miłośników kakaowego smaku. Tak jak w pierwszej wersji, możemy zrobić tradycyjną kruchą kompozycję, którą wzbogaca się łyżką ciemnego kakao. Receptura i proces przygotowania spodu jest niezmieniony, a my uzyskamy jego odmienioną wersję.

Kolejna opcja jest nieco trudniejsza, ale warta każdej minuty spędzonej na jej tworzeniu. Prawdziwym fanom połączenia czekolady i sernika polecamy skorzystanie z przepisu na spód Brownie. Do tego przepisu potrzebujemy 4 tabliczki czekolady (2 mleczne + 2 gorzkie), 200 g cukru, 4 jajka, 200 g masła oraz 70 g kakao i 120 g mąki pszennej. W pierwszej kolejności roztapiamy masło, do którego następnie dodajemy pokruszoną czekoladę. Ciepłą i w pełni roztopioną masę lekko studzimy. Dodajemy jajka wraz z cukrem i miksujemy krótko. Odkładamy mikser i wsypujemy mąkę – mieszamy łyżką do połączenia się składników. Całość przelewamy do formy, w której będziemy piec nasz sernik i wkładamy do pieca na ok. 20 minut do temperatury 180 stopni Celsjusza. Gdy nasz czekoladowy spód będzie ścięty, możemy wlać przygotowaną masę twarogową. Tak przygotowany sernik to nie tylko radość dla naszego podniebienia, ale także świetna okazja do poeksperymentowania i przełamania tradycyjnego sposobu na spód ciasta.
Jak myślicie, która wersja jest Waszą ulubioną?

Po więcej sernikowych inspiracji zapraszamy na nasz fanpage na Facebooku Ja Cię SERniczę.

Artykuł Sponsorowany

Program „Ja Cię SERniczę” sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.