Wzdęcia, gazy i bóle brzucha – poradnik

27 lipca 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Prawidłowo funkcjonujący układ pokarmowy i właściwe trawienie to pozytywny aspekt zdrowej diety i rezultat właściwego sposobu odżywiania się. Jednak sporadyczne gazy czy wzdęcia występujące po np: obfitym posiłku są naturalne i są efektem trawienia oraz wchłaniania substancji odżywczych. Jednak kiedy sytuacja wymyka się spod kontroli, a wzdęcia czy gazy nie ustępują przez dłuższy czas warto przyjrzeć się problemowi bliżej.

 

Jedną z przyczyn nadmiernych wzdęć dyskomfortu i bólów brzucha jest zła, bezwartościowa dieta – obfitująca w cukier, produkty mleczne czy białą oczyszczoną mąkę. Jedzenie w pośpiechu, w sposób nerwowy  to kolejny problem dzisiejszego społeczeństwa i efekt życia w  stresie i nadmiarze obowiązków. Warto pamiętać więc o powolniejszym jedzeniu i dokładnym przeżuwaniu pokarmu, ponieważ jedzenie w pośpiechu, na stojąco lub w czasie pracy przed komputerem nie pomaga w dokładnym trawieniu pokarmu. Codzienne picie dużych ilości napojów gazowanych powoduje rozpychanie ściany jelit, doprowadzając do wzdęć.

 

Osoby podatne na problemy gastryczne pomocy szukać mogą w specjalnych, rozluźniających napięcie jelit, technikach masażu. Wskazane też jest podjęcie minimalnej chociaż aktywności fizycznej, bo siedzący tryb życia dosłownie rozleniwia układ pokarmowy. Wystarczy codzienny spacer, by jego kondycja znacznie się poprawiła. Chronicznych wzdęć nie należy lekceważyć, gdyż mogą prowadzić do zaparć, biegunki i poważniejszych chorób.

 

Jeśli chodzi o preferowane techniki kulinarne, zamiast smażenia czy duszenia z dodatkiem tłuszczu lepiej gotować na parze i piec w folii, tak by pokarmy były lekkostrawne. Warto dodawać do swoich dań jak najwięcej ziół – koper, tymianek i koper włoski wspomagają metabolizm. Sól natomiast utrudnia trawienie białek, co może potęgować gazy. Wyeliminuj na czas diety wzdymające warzywa: kapustę, brukselkę, kalafiora czy warzywa strączkowe (fasolę, groch, soczewicę, cieciorkę, soję) oraz napoje gazowane 0 zarówno słodkie, jak i wodę mineralną. Wyrzuć ze swojego menu dania typu fast food – hamburgery, frytki, hot dogi czy inne tłuste i mocno słone posiłki. Włącz do menu biały ryż – jest lekkostrawny i świetnie się sprawdza w przypadku dolegliwości jelitowych.

 

Dieta bogata w białko czyli mięsa i produkty mleczne również jest przyczyną nieprawidłowości w trawieniu i wchłanianiu, taka dieta dodatkowo może prowadzić do częstego odbijania się treści pokarmowej. Efekt jest podobny do spożycia dużej ilości ciężkostrawnego grochu, fasoli czy brukselki. Poważniejszą i konieczną do leczenia przyczyną wzdęć może być również niedobór enzymów trzustkowych – w tym wypadku często wystarczy zażywanie enzymów trawiennych w kapsułce przed posiłkiem, jednak taki model leczenia powinien być przepisany przez lekarza! Inną kliniczną przyczyną wzdęć może być celiakia – tu objawy występują po tradycyjnie spożywanych zbożach. W celu ich ustąpienia konieczna jest dieta – bezglutenowa, długotrwała.

Rezygnując z tych produktów warto równolegle włączyć do menu produkty działające odwrotnie, czyli te które neutralizują  nieprzyjemny zapach. Takie właściwości mają np. liście pietruszka, szpinak, sałata oraz mleczne napoje fermentowane o smaku naturalnym (jogurt, kefir, maślanka), jak również żurawina i naturalny, nie słodki sok żurawinowy.

Rezygnacja z gazowanych napojów i zastąpienie ich wodą mineralną czy herbatami ziołowymi również pomoże ukoić dolegliwości. Pomoc i ulgę przyniesie nam tez parzenie ziół, które wspierają nasz układ trawienny a jest to min:

Ubiorek gorzki
Korzeń arcydzięgla
Owoce kminku
Kwiat rumianku
Owoce ostropestu plamistego
Liście melisy lekarskiej
Glistnik jaskółcze ziele
Liście mięty pieprzowej
Korzeń lukrecji

Należy jednak pamiętać, że długotrwałe, uporczywe i bolesne wzdęcia mogą być objawem poważniejszych dolegliwości. Dlatego warto udać się do lekarza w celu dokładnej diagnozy.

Polecamy poradnik: Jak dieta i sposób jedzenia mogą pomóc ograniczyć wzdęcia? 

Konsultacja merytoryczna Prof. dr hab. n. med. Piotr Albrecht