Wywiad z Dawidem Pietraszem – szefem kuchni

24 lutego 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Miło nam zaprezentować wywiad z Dawidem Pietraszem –  członkiem jury konkursu BlogerChef i szefem kuchni restauracji  Szafranowy Dwór w Hotelu Szafran w Czeladzi, którego dania mieliśmy okazję kosztować, podziwiając talent oraz pasję do gotowania. Byliśmy patronem tego konkursu:

 

IMG_6572-3

Panie Dawidzie – jak ocenia Pan poziom  konkursu BlogerChef  i warsztat uczestników?

Konkurs w mojej ocenie stał na bardzo wysokim poziomie, była bardzo duża różnorodność dań jak i technik kulinarnych. Zaskoczył o mnie bardzo duża znajomość teoretyczna z praktyczną uczestniczących Blogerów.

 

1016300_280404848776834_1479365754_n

Wobec tego proszę powiedzieć,  które danie najbardziej przypadło Panu do gustu, a które najmniej?

Dla mnie większość dań stała na wyrównanym poziomie , więc trudno mi dzielić dania na lepsze i gorsze. Na pewno najbardziej do gustu przypadł mi zwycięski deser.

1623363_280403815443604_1448980568_n

 

Czy według Pana tego typu konkursy są potrzebne na polskiej przestrzeni kulinarnej? Czy Pan osobiście ceni sobie takie akcje?

Konkursy są zawsze potrzebne, podnoszą one znajomość produktów, wiedzę kulinarną, dają inspiracje no dają zdrową rywalizację. Bardzo ubolewam że na Śląsku tak mało się dzieje jeśli chodzi o konkursy, brak stowarzyszeń łączących środowiska kulinarne.

1620858_280404185443567_335189360_n

 

A jakie jest Pana popisowe danie oraz takie, na które szczególnie zaprasza Pan do swojej restauracji?

Ja bym nie mówił o jednym daniu . Skupiam się tworząc menu na produktach lokalnych, wyselekcjonowanych dostawach, produkcie świeżym. Na naszej kuchni nie korzystamy z żadnych substytutów są to produkty, dania które powstają spod naszych rąk.

daw

Czy czerpie Pan inspiracje od innych kucharzy oraz programów lub książek?

Myślę że tak jak każdy kucharz zawodowy gdzieś musi szukać inspiracji. Są to napweno książki, których posiadam kolekcję która się zapełnia do 1990 roku. Bardzo fajną rzeczą są programy kulinarne których jest w naszej telewizji coraz więcej i pokazują gastronomie jako bardzo ciekawy zawód.

Proszę się podzielić z nami jakie są Pana plany zawodowe i marzenia?

Praca w Hotelu Szafran – restauracji „Szafranowy Dwór” w charakterze Szefa Kuchni to wielka odpowiedzialność, liczne wyzwania oraz kierowanie kuchnią: restauracyjną grillową, bankietową oraz cukiernią, kierując 18 osobowym zespołem. Miejsce te daje mi możliwość dalszego rozwoju, kreowaniem nowych trendów kulinarnych, wprowadzaniem autorskich dań.
Marzenia. Jestem kibicem GKS-u Katowice któremu kibicuję i jeżdżę na stadion od prawie 30 lat, życzę sobie awansu do ekstraklasy.

banner

serdecznie dziękuję za rozmowę i życzę zadowolenia z pracy zawodowej, ale też awansu Pana ulubionej drużyny.

rozmawiała: Małgorzata Kopeć

 

 Dawid o sobie:

„Jestem kucharzem z zamiłowania i zawodu. Moja przygoda z kuchnią trwa już 24 lata, nigdy nie miałem zwątpienia i nie zatraciłem wiary w to co robię. Gotowanie pozwala mi oddać się mojej pasji, zapomnieć o życiowych problemach i jest zarazem moim sposobem na życie.”

kariera zawodowa:
W 1990 roku podjąłem naukę w Zespole Szkół Gastronomicznych i.m. Gustawa Morcinka w Katowicach. Moje pierwsze kroki w kuchni rozpoczęły się w jednej z niewielu Restauracji prywatnych w Katowicach, restauracji „Celt”, gdzie po ukończeniu szkoły zostałem kucharzem. Lata 1994-2005 to praca w restauracjach „Chopin” Katowice oraz restauracji Hiszpańskiej „Chopin” w Chorzowie gdzie przeszedłem wszystkie szczeble kariery od Kucharza po Szefa Kuchni. Gościli tutaj: ówczesny Prezydent Lech Wałęsa, Pani Prezydentowa Jolanta Kwaśniewska, Premier Leszek Balcerowicz, Ministrowie, artyści, kompozytorzy. Stałym gościem był znany kompozytor Wojciech Kilar wraz z Romanem Polańskim. Rok 2005-2006 to praca w Restauracji „Braxton” Racibórz, na stanowisku Szefa Kuchni. Rok 2006-2008 to nowe wyzwanie, praca w nowo otwierającej się Restauracji „Szafranowy Dwór”. Będąc Szefem Kuchni w tym ogromnym obiekcie gastronomicznym, miałem możliwość budowania i zarządzania kuchnią oraz całodobowym grillem. Rok 2008-2012 to praca w charakterze szefa kuchni w Restauracji „Zabrzański Gościniec” w Zabrzu, która stała się wizytówką Przedsiębiorstwa Transportu Kolejowego Holding S.A. a później DB Schenker Rail Polska. Rok 2013 to powrót do Restauracji Szafranowy Dwór w Hotelu Szafran w charakterze szefa kuchni do dnia dzisiejszego….

Udział w życiu gastronomicznym:
Posiadany tytuł mistrza kucharskiego, ukończenie kursu pedagogicznego dla instruktorów praktycznej nauki zawodu. Członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni region Śląsk, funkcja skarbnik. Współzałożyciel Śląskiej Grupy Kulinarnej. Juror w wielu konkursach gastronomicznych, liczny udział w prestiżowych konkursach gastronomicznych oraz szkoleniach zawodowych. Wspieranie fundacji „Dodaj Dzieciom Skrzydeł”, gotowanie dla ubogich w ramach WOŚP.
Współpraca z śląskimi szkołami gastronomicznymi. Zespół Szkół Gastronomicznych w Katowicach – współzałożyciel projektu „Najlepsi po Okiem Mistrzów”, skierowanego dla młodzieży pragnącej poszerzać swoją wiedzę kulinarną. Współpraca w zakresie przygotowywania uczniów do licznych konkursów zawodowych. Uczestnictwo w życiu „szkolnym”.

Dawid Pietrasz

 

zobacz również: